Hartstichting.nl wordt geladen

Elektromagnetische straling

Röntgenstraling is elektromagnetische straling die door de weefsels van het lichaam heen dringt. De verschillende organen, weefsels en botten laten niet dezelfde hoeveelheid straling door. Daardoor is het mogelijk om de verschillende structuren in het lichaam op een röntgenfoto te onderscheiden. Met een gewone röntgenfoto zijn de bloedvaten niet goed zichtbaar.

Röntgenfoto

Voor röntgenfoto’s zijn geen speciale maatregelen nodig. Om bepaalde organen of bloedvaten goed in beeld te krijgen is het soms noodzakelijk een contrastmiddel te gebruiken. Hiervoor spuit een arts een contrastvloeistof in. Dit onderzoek heet angiografie.

  • Maken thoraxfoto

    Een röntgenfoto van hart en longen wordt ook wel een thoraxfoto genoemd. Op een thoraxfoto ziet de arts de vorm en grootte van het hart en of er vocht in de longen aanwezig is. Meestal maakt de laborant twee of meer foto's vanuit verschillende richtingen.

    Om een thoraxfoto te maken moet de patiënt rechtop staan met ontbloot bovenlijf. Sieraden moeten af. Bij foto's van de borstkas vraagt de laborant de adem vast te houden. De laborant gaat achter een speciaal schot staan om de foto te nemen. 

  • Risico's

    Een röntgenfoto maken doet geen pijn. Zijn er foto’s nodig met contrastvloeistof dan is het inspuiten van de vloeistof wel gevoelig.

    Het kan geen kwaad om 1 of 2 röntgenfoto’s te laten maken. Röntgenstraling is alleen schadelijk als iemand er vaak en lang aan wordt blootgesteld. Overleg bij zwangerschap of een röntgenonderzoek geschikt is.
    Medewerkers van röntgenafdelingen staan of zitten tijdens het maken van de foto’s achter een speciaal schot, omdat zij tijdens hun werk anders aan te veel straling blootstaan.

Wat is er te zien op de foto?

Op de foto ziet de arts:

  • de vorm en grootte van het hart
  • een deel van de boog van de lichaamsslagader (aorta)
  • de longen
  • de botten van de borstkas, zoals de ribben, de wervelkolom en het borstbeen
  • kalksporen in hart en bloedvaten
  • de bovenrand van het middenrif

Het hart bevindt zich in het midden van de foto. Het is peervormig. De radioloog beoordeelt de röntgenfoto en schrijft een verslag. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd bespreekt de uitslag later met de patiënt.

Op een thoraxfoto kunnen aanwijzingen te vinden zijn voor een longembolie. Maar om de diagnose longembolie definitief vast te stellen, is aanvullend onderzoek nodig. Vaak is de röntgenfoto een eerste beeldvormend onderzoek, maar vrijwel nooit het enige. Andere beeldvormende onderzoeken, zoals een echo van het hart of een CT-scan, geven meer bruikbare informatie.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.