Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Met een CT-scan kun je een lichaamsdeel plakje voor plakje weergeven. Dit onderzoek wordt vooral gebruikt om de vaten van de hals, het hoofd, het hart en de longen te bekijken.

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan is een röntgenapparaat dat een serie foto's maakt. Telkens verschuift de opname een paar millimeter totdat het hele gebied in beeld is gebracht. De computer legt de opnames op elkaar waardoor een 3-dimensionaal beeld ontstaat. Zo zijn de vorm, grootte en structuur van bloedvaten en organen goed te zien.

Wat je ziet op de scan

Afwijkingen aan het hart:

• verdikking of verwijding van de kamerwand
    • ontsteking van de hartspier of het hartzakje

Afwijkingen aan de vaten:

• slagaderverkalking
    • aneurysma (verwijding van een bloedvat)

Lage hartslag voor beste resultaat

Een CT-scan levert de beste beelden bij een lage hartslag. Bij voorkeur is deze lager dan 60. Als je hartslag te hoog is, dan krijg je vooraf medicijnen (bètablokkers) om de hartslag tijdens het onderzoek laag te houden. Ook krijg je een medicijn (nitroglycerine) om de bloedvaatjes beter zichtbaar te maken.

CT-scan met contrastvloeistof (CTA)

Een variant van de CT-scan is CT Angiografie (CTA). CTA is een CT-scan van de bloedvaten. Hierbij wordt een contrastvloeistof in je arm gespoten. Je voelt hier niets van en plast het contrastmiddel na het onderzoek vanzelf weer uit. Door de contrastvloeistof worden bloedvaten duidelijker zichtbaar op de scan.

De contrastvloeistof geeft een warm gevoel, een droge mond en je moet er waarschijnlijk van plassen. In de contrastvloeistof zit jodium. Ben je daar allergisch voor? Geef dit dan voor het onderzoek aan. Je krijgt dan een medicijn om een allergische reactie tegen te gaan.

Voor- en nadelen CT-scan

Voordelen zijn:

• er zijn veel details zichtbaar in een 3D-afbeelding: vorm en grootte van het orgaan zijn goed zichtbaar
    • het onderzoek is snel en eenvoudig (10 minuten)
    • een CT-scan is minder gevoelig voor bewegingen dan een MRI-scan
    • het onderzoek is pijnloos

Nadelen zijn:

• een CT-scan betekent een relatief sterke stralingsbelasting: een onderzoek met een CT-scan staat ongeveer gelijk aan 200 röntgenfoto’s
    • het is een kostbaar onderzoek
    • er is contrastmiddel nodig om de bloedstroom beter af te beelden

Risico's

Een CT-scan kent weinig risico's. De scan werkt met röntgenstraling. Eenmalig gebruik kan geen kwaad, maar bij veelvuldig gebruik kan het schadelijk zijn. Een arts vraagt dit onderzoek daarom alleen aan als het echt nodig is.

Gelukkig zijn de nieuwe generatie scanners steeds nauwkeuriger en gebruiken ze steeds minder straling. Tijdens zwangerschap wordt een CT-scan afgeraden. Dit onderzoek maakt gebruik van een contrastvloeistof met jodium. Hiervoor kunnen mensen allergisch zijn.

Alternatieven

• MRI: organen worden zichtbaar met hulp van een magnetisch veld en radiogolven
    • (hart)katheterisatie: onderzoek naar de (krans)slagaders, ook röntgenstraling nodig, maar de belasting is vele malen kleiner
    • Echocardiografie: deze techniek gebruikt geluidsgolven in plaats van röntgenstraling. De beeldkwaliteit van een echo is minder goed

Stel je vraag aan de Infolijn

Nieuwsbrief Hartstichting

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.