Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Wat is een MRI?

  Bij een MRI-scan worden foto's gemaakt van doorsneden van het lichaam. Met een MRI-scan zijn bijvoorbeeld de hartspier, de kleppen of de grote slagaderen goed in beeld te brengen.

  De MRI-scan werkt met sterke elektromagnetische straling. Deze straling is niet gevaarlijk. Er wordt geen röntgenstraling gebruikt. Met een MRI krijgt een arts informatie over eventuele aandoeningen en kan hij een behandeling adviseren.

  Wat ziet de arts?

  De arts ziet met een MRI-scan beschadigingen en/of afwijkingen aan:

  • organen (hersenen, hart, maag, lever, nieren, darmen)
  • bloedvaten (dan heet het onderzoek een MRA-scan)
  • botten
  • spieren
  • pezen
  • zenuwen

  Hoe werkt een MRI?

  Een MRI werkt met magnetische straling. Bij dit onderzoek zijn daarom zijn metalen voorwerpen zoals brillen, sieraden, piercings, beugels en metalen gebitsprotheses niet toegestaan. Je ligt tijdens het onderzoek stil op een soort tafel die in de smalle tunnel geschoven wordt. Het deel van het lichaam dat gescand wordt ligt in het midden van de tunnel. Een MRI-onderzoek van het hart duurt meestal niet langer dan 1 uur.

  Belangrijk om te weten is dat tijdens het onderzoek voortdurend harde ratelende geluiden te horen zijn. Je krijgt een koptelefoon op om het geluid te dempen. Na de MRI mag je meestal direct weer naar huis. De arts maakt een afspraak om de uitslag te bespreken.

  Specifieke situaties

  Als je een pacemaker of ICD hebt, mag je niet altijd in een MRI-scan. De sterke magneet kan pacemakers en ICD’s ontregelen. Er zijn ook MRI-veilige pacemakers en ICD's, maar nog niet veel mensen hebben die. Ook als je een pacemaker of ICD hebt kan een MRI nodig zijn. Per patiënt en situatie wordt een zorgvuldige afweging gemaakt.

  Overleg met je arts als:

  • je last hebt van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes)
  • metalen voorwerpen in je lichaam hebt, zoals vaatclips of kunstkleppen
  • zwanger bent

  De arts beoordeelt dan of een MRI veilig is. Als je erg angstig bent, kun je eventueel een rustgevend medicijn krijgen.

  MRA-scan

  Een variant van MRI is MRA (Magnetic Resonance Angiography). Bij een MRA-scan krijg je via een infuus contrastvloeistof toegediend. Met deze methode zijn bloedvaten beter in beeld te brengen, bijvoorbeeld de aorta, de kransslagaders of bloedvaten in de hersenen. Met een MRA kan de arts vernauwingen of verstoppingen in bloedvaten opsporen. En zo kan hij ook een verwijding (aneurysma) zichtbaar maken. 
   

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over MRI

  MRI na een beroerte

  MRI na een beroerte

  Ernstige hartziekten eerder opsporen met MRI-scan

  Ernstige hartziekten eerder opsporen met MRI-scan