Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Echografie en Dopplertechniek

  Wat is een echografie?

  Bij echografie, Dopplertechniek en duplexonderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Er wordt een soort microfoontje op de huid gezet, de transducer. Die zendt ultrageluidsgolven uit en ontvangt ze weer. Deze geluidsgolven worden door het lichaam verschillend teruggekaatst en omgezet in afbeeldingen. Zo kun je op een eenvoudige manier verschillende organen afbeelden waaronder het hart en de bloedvaten. Mogelijke afwijkingen aan het hart of bloedvaten zijn zo zichtbaar te maken.

  Verschillende medische onderzoeken

  De technieken echografie, Dopplertechniek en duplexonderzoek worden vaak bij onderzoek van hart- en vaatziekten toegepast. Hieronder per onderzoek een uitleg.

  Dopplertechniek

  Dit is een techniek om de snelheid van de bloedstroom te meten. De kop van het Dopplerapparaat zendt ultrageluidsgolven uit. De bloedlichaampjes in het bloed kunnen deze geluidsgolven terugkaatsen. Zo kan de snelheid waarmee en de richting waarin het bloed stroomt worden bepaald. Met dit onderzoek alleen kan snel een indruk gekregen worden van de bloeddoorstroming in sommige bloedvaten. Voor meer informatie wordt het Dopplersignaal vaak gecombineerd met echografie. Daarmee kan de bloedstroom niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar gemaakt worden.

  Echocardiografie (echo van het hart)

  Met een echocardiografie kan de vorm, grootte en het functioneren van het hart worden onderzocht. Voor meer detail wordt een echocardiografie gecombineerd met Dopplertechniek. Zo kan ook de snelheid en richting bepaald worden waarmee het bloed door verschillende delen van het hart stroomt. De stroomsnelheid van het bloed wordt op het beeldscherm in verschillende kleuren weergegeven. Deze beelden geven een indruk van de grootte van de hartkamers, de dikte van de hartspier, de pompfunctie, het functioneren van de hartkleppen (lekkage of vernauwing) en schade van bijvoorbeeld eerdere hartinfarcten.

  Echocardiografie is breed inzetbaar als onderzoek bij verschillende aandoeningen:

  Een echo van het hart kan op 2 manieren gemaakt worden: via de buitenkant op de borstkas of via de slokdarm. Via de borstkas is niet pijnlijk en wordt vaak naast het hartfilmpje (ECG) als eerste cardiologisch onderzoek gedaan.

  Slokdarmecho

  Een slokdarmechografie is meer belastend. Dit wordt daarom alleen gedaan als dit echt nodig is. Bijvoorbeeld wanneer een echo via de borstkas onvoldoende informatie oplevert.

  Een dunne slang wordt via de (verdoofde) mond en keelholte in de slokdarm gebracht. Aan deze slang zit een zendertje dat het hart in beeld brengt. Zo kunnen sommige structuren van het hart en de aorta (grote lichaamsslagader) beter in beeld worden gebracht. De slokdarm ligt namelijk direct tegen de achterwand van het hart. Een slokdarmecho heet ook wel transoesophagale echografie (TEE).

  Mensen mogen 4 tot 6 uur voor dit onderzoek niets meer eten of drinken. Tijdens het onderzoek kan iemand normaal ademen door de neus of mond. Wanneer iemand erg tegen het onderzoek opziet, kan hij of zij vragen om een kalmeringsmiddel.

  Duplexonderzoek van de bloedvaten

  Duplexonderzoek is een combinatie van echografie van de vaten en Doppleronderzoek. Duplexonderzoek brengt de bouw, de ligging en de grootte van de bloedvaten in beeld. En de bloedstroom in aders en slagaders kan beoordeeld worden. Dit onderzoek kan worden gedaan bij (een vermoeden van):

  Uitvoering van medische onderzoeken

  Met uitzondering van de slokdarmecho, zijn de onderzoeken over het algemeen eenvoudig en niet pijnlijk. De uitvoering van een echocardiografie en duplexonderzoek van de bloedvaten verloopt redelijk hetzelfde. Wel zijn er verschillen in de houding van de patiënt. Vaak is dit liggend, maar soms ook staand. Om het hart of de bloedvaten goed in beeld te brengen, wordt er gel op de huid aangebracht. Dit wordt aangebracht ter hoogte van de plek die wordt onderzocht.

  Vervolgens plaatst de laborant of arts de transducer op de huid. De transducer is een klein apparaatje dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. Hiermee worden de beelden zichtbaar op een computerscherm. Soms moet de transducer stevig op de huid gedrukt worden. Bijvoorbeeld om dieper gelegen bloedvaten in beeld te krijgen. De beelden worden opgeslagen, zodat de arts ze later opnieuw kan bekijken.

  Bij een echocardiografie wordt de patiënt aangesloten op een ECG-apparaat. Dit gebeurt via 3 stickers op de borst. Het ECG-apparaat registreert het hartritme terwijl het echo-apparaat afbeeldingen van het hart maakt. De verschillende onderzoeken duren gemiddeld een halfuur tot een uur.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over echografie

  Echografie bij hartinfarct

  Echografie bij hartinfarct