Steunhart
Een steunhart is een mechanische pomp die de functie van het hart ondersteunt of overneemt. Meestal is dit de linkerhartkamer. Iemand kan in aanmerking komen voor een steunhart als de hartfunctie erg slecht is.
Waarom is een steunhart nodig?
Bij een steunhart blijft het eigen hart zoveel mogelijk zelf werken. Een steunhart wordt geplaatst:
- om een verzwakte hartspier een tijdje rust te geven
- om de wachttijd tot aan een harttransplantatie te overbruggen
- als alternatief voor een harttransplantatie
De medische naam is Left Ventricular Assist Device (LVAD).
Wie krijgt een steunhart?
De meeste mensen die een steunhart krijgen, staan op de wachtlijst voor een donorhart. Het steunhart is dan tijdelijk. Je leeft met een steunhart totdat er een donorhart beschikbaar is. Soms heeft het steunhart zelfs zo'n goed effect op de pompfunctie van het eigen hart, dat een harttransplantatie niet meer nodig is.
Soms komen patiënten met ernstig hartfalen niet in aanmerking voor een harttransplantatie, maar kunnen toch een steunhart krijgen. Dit komt niet vaak voor. Voor hen is een steunhart een blijvende oplossing.
Werking steunhart
Het steunhart is een soort pomp die wordt aangesloten op het hart. Het zuigt bloed uit de hartkamer en pompt het verder het lichaam in.
Het steunhart werkt op elektriciteit. De pomp wordt meestal in de buikholte geplaatst en wordt van buitenaf aangestuurd. De computer en de batterijen die hiervoor nodig zijn draagt de patiënt op het lichaam of neemt ze in een tas mee.
Waarom je met een steunhart geen pols meer voelt
Normaal is het kloppen van je hart te voelen aan je pols. Het hart trekt samen en ontspant in een bepaald ritme. Zo pompt het bloed rond. Een steunhart werkt anders. De pomp van een steunhart zorgt voor een continue bloeddoorstroming. Hierdoor heeft een drager van een steunhart geen voelbare polsslag meer.
Plaatsen van een steunhart
Voor het plaatsen van een steunhart is meestal een openhartoperatie nodig. Er zijn 4 universitaire ziekenhuizen in Nederland die deze operatie uitvoeren:
- UMC Utrecht
- UMC Groningen
- Erasmus MC Rotterdam
- LUMC Leiden
Leven met een steunhart
De meeste patiënten voelen zich een stuk beter met een steunhart. Met een steunhart kun je je weer beter inspannen en daardoor zijn dagelijkse bezigheden vaak makkelijker uit te voeren. Met een steunhart leef je vaak langer dan wanneer je die operatie niet had gehad.
Autorijden met een steunhart
Met een steunhart mag je volgens de wet de eerste periode niet rijden. Als je klachten krijgt tijdens het rijden kan dit gevaarlijk zijn. Voor jezelf en voor andere mensen in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als je weer wil autorijden. Soms is een keuring door het CBR nodig voordat je de weg weer op mag. Bespreek dit met je cardioloog.
Ton Miltenburg kreeg een steunhart
"Voor de operatie had ik ernstig hartfalen en kon vrijwel niks meer, alleen zitten en liggen. Nu kan ik vrijwel alles weer doen. Ik kan wel zeggen dat mijn leven niet 100%, maar 150% is verbeterd."
Verschil steunhart en harttransplantatie
Bij een harttransplantatie krijg je een hart van een orgaandonor. Het eigen hart wordt vervangen. Bij een steunhart gebeurt dit niet. Met een steunhart blijft het eigen hart zoveel mogelijk zelf werken.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.