Hartstichting.nl wordt geladen

Op je werk

Bij een goede behandeling van hartfalen kun je meestal gewoon blijven werken. Dit is wel afhankelijk van de ernst van het hartfalen en het soort werk. Bespreek problemen met het uitvoeren van je werk met je bedrijfsarts. Soms is het beter om minder uur te werken, de uren anders te verdelen of je werk aan te passen. 

Op vakantie

Bij het plannen van je vakantie moet je rekening houden met wat je hart aankan. Probeer je reisplannen op jouw situatie af te stemmen. Bij licht hartfalen kun je vaak alles gewoon doen. Bij ernstig hartfalen zijn de mogelijkheden beperkter. Bespreek bij twijfel de vakantieplannen met je huisarts of cardioloog.

Een koppel loopt langs het water

Vliegvakantie

Vliegen is meestal geen probleem. Verblijf op hoogte (boven de 1500 meter) en in warme en vochtige gebieden wordt afgeraden. Overleg altijd met je cardioloog als je daar toch heen wil. Zeker als je ondanks medicijnen nog lichte klachten hebt. 

Autorijden

Hartfalen kan zorgen voor extra risico's in het verkeer. Of je mag blijven rijden hangt af van de ernst hartfalen. Zo ben je misschien sneller moe of hebt andere klachten door het hartfalen. Dit kan gevaarlijk zijn. Voor jezelf en voor andere mensen in het verkeer. Daarom gelden er extra regels voor autorijden bij hartfalen. Soms is een keuring door het CBR nodig voordat je de weg weer op mag. Bespreek dit met je cardioloog. 

Medicijnen innemen

Vergeet je weleens om je medicijnen op tijd in te nemen? Zoek dan naar praktische hulpmiddelen die je eraan herinneren. 

Hulpmiddelen  

  • Een eenvoudige medicijndoos om de medicijnen over de week te verdelen
  • Een medicijndoos met een alarm of met een verdeler die op het juiste moment een zakje pillen in de juiste dosis afgeeft
  • Een medicijnenapp die met geluid of een trilling aangeeft als het tijd is om de medicijnen in te nemen.

Vraag bij de apotheek naar de mogelijkheden.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag