Mijn naaste heeft hartfalen
Leven met hartfalen is vaak niet makkelijk. Veel dingen die vanzelfsprekend waren, zijn dat niet meer. Dit heeft ook impact op jou, als partner of familielid. Als naaste kun je veel betekenen voor iemand bij het omgaan met hartfalen. Maar misschien heb jij ook wel hulp nodig.
Begeleiding
De klachten bij hartfalen zijn wisselend: de ene dag voelt iemand zich beter dan de andere. Dat kan onzekerheid met zich meebrengen. Ook voor jou is het niet altijd gemakkelijk om hiermee om te gaan of om activiteiten te plannen. Het helpt om goede begeleiding te krijgen. Zo leert de patiënt waar zijn grenzen liggen. En ontdekken jullie samen wat er juist nog wel kan.
Dagelijks leven
Bij hartfalen zijn er aanpassingen nodig in het dagelijkse leven. Een gezonde leefstijl is belangrijk en de patiënt krijgt vaak adviezen voor minder zout en vocht. Mogelijk zijn er ook aanpassingen nodig in de activiteiten in je vrije tijd of je taken op het werk. Als naaste kun je hierbij steunen en samen kijken naar wat er wel mogelijk is.
Veranderingen in de gaten houden
Als naaste merk je soms sneller veranderingen op dan de patiënt zelf. Iemand is bijvoorbeeld sneller moe of buiten adem dan vroeger. Een patiënt gaat niet zo snel uit zichzelf naar de arts. Toch kan dit veel opleveren. Mogelijk vermindert aanpassen van medicijnen de klachten. Stimuleer je naaste daarom om naar de arts te gaan als zijn klachten toenemen.
Tip! Vergelijk de situatie van nu bijvoorbeeld eens met 3 maanden geleden. Zie je veranderingen, vraag eens aan je partner of hij dit zelf ook merkt.
Belangrijk! Neem direct contact op met de arts bij ernstige kortademigheid die niet overgaat. Er is dan dringend behandeling nodig in het ziekenhuis.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag