Gezond leven bij hartfalen
Als je hartfalen hebt is het extra belangrijk goed voor je lichaam te zorgen. Eet gezond, beweeg voldoende en rook niet. Dit helpt de klachten van hartfalen verminderen en dagelijkse activiteiten vol te houden.
Je gewicht in de gaten houden
Als je vocht vasthoudt, word je zwaarder. Dit is niet altijd duidelijk te merken. Daarom vraagt de hartfalenverpleegkundige je om je elke dag te wegen. Ook vocht in de benen of enkels en toename van benauwdheid wijzen op vocht vasthouden.
Hoe houd ik mijn gewicht in de gaten?
Bij hartfalen krijg je het advies om je gewicht in de gaten te houden. Zo zie je snel of je vocht vasthoudt. Tips voor het wegen:
- weeg je elke dag op een vast moment, bij voorkeur 's ochtends na het plassen en voor het ontbijt.
- weeg je altijd op dezelfde manier en op dezelfde weegschaal.
- noteer je gewicht in een dagboekje of houd online je waarden bij.
Neemt je gewicht plotseling toe? Bespreek dit dan met je arts of hartfalenverpleegkundige. Ook als je gewicht kwijtraakt zonder duidelijke reden, is het goed om dit met je arts of hartfalenverpleegkundige te bespreken.
Overgewicht
Overgewicht zorgt voor een extra belasting voor het hart. Als je hartfalen en overgewicht hebt, is het belangrijk om af te vallen. Dit doe je door gezond te eten en genoeg te bewegen. Er zijn apps om je gewicht bij te houden of die je stimuleren om te bewegen. Handig om te gebruiken!
Belangrijk! Neemt bij normaal eten je gewicht in 3 dagen meer dan 2 kilo toe? Dan houd je waarschijnlijk vocht vast. Neem dan contact op met je arts of hartfalenverpleegkundige.
Stoppen met roken
Roken en hartfalen gaan niet samen. Door roken kan het bloed minder zuurstof vervoeren. Bij hartfalen heeft het hart al moeite om voldoende bloed rond te pompen. Door te roken belast je het hart nog meer. Roken is bovendien een risicofactor voor het krijgen van een (volgend) hartinfarct. Ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. Zorg daarom voor een rookvrij huis, auto en omgeving.
Gezonde leefstijl volhouden
Het kan best lastig zijn om een gezonde leefstijl vol te houden. Vraag dan om hulp. Je kunt begeleiding krijgen van bijvoorbeeld je hartfalenverpleegkundige, diëtist of fysiotherapeut. Of vraag hulp van mensen om je heen. Zij kunnen je motiveren te bewegen of een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten.
Meer over hartfalen?
Oproep: hartfalen-ervaringen gezocht
In 2025 gaan we het thema hartfalen centraal zetten. Wij zijn op zoek naar mensen die te maken hebben met hartfalen en hun verhaal willen delen. Het gaat om mensen van verschillende leeftijden, die hartfalen hebben vanwege verschillende oorzaken. Zoals:
- Een hartinfarct.
- Een hoge bloeddruk.
- Niet goed werkende hartkleppen.
- Ritmestoornissen.
- Een erfelijke hartziekte (cardiomyopathie).
- Aangeboren hartafwijkingen. (Mensen die ooit als kind zijn geopereerd aan een aangeboren hartafwijking, kunnen later hartfalen ontwikkelen.)
- De gevolgen van behandeling tegen kanker.
- Metabool syndroom.
- Virussen en ontstekingen. (Virussen - zoals bepaalde verkoudheidsvirussen - kunnen hartfalen veroorzaken. Bij dit type hartfalen gaat het vaak om jonge mensen.)
- Een onbekende oorzaak.
Heb jij hiermee te maken? Of jouw partner, kind, vader of moeder? Deel je verhaal met ons!
Als jouw verhaal onze communicatie over hartfalen goed ondersteunt, nemen we contact met je op.
Interessant voor jou
Praktische tips
Je wil graag autorijden en je werk, sport of hobby's weer oppakken. Waar moet je rekening mee houden?Emoties en relaties
Het is normaal dat je soms angstig, verdrietig of onzeker bent. Hoe ga je hiermee om?Tips voor naasten
Ook voor naasten verandert er veel in het dagelijks leven. Lees hoe je samen het leven weer oppakt.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.