Hartstichting.nl wordt geladen

Vernauwingen van de halsslagaders

De oorzaak van vernauwingen in de halsslagaders is vaak slagaderverkalking. De behandeling begint bij gezond leven: niet roken, voldoende bewegen en gezonde voeding.

Medicijnen

Bij een vernauwing in de halsslagader kun je medicijnen voorgeschreven krijgen om:

 • het cholesterolgehalte te verlagen (statines)
 • bloeddruk te verlagen
 • samenklonteren van bloedplaatjes tegen te gaan

De medicijnen verminderen de groei van plaques bij slagaderverkalking en de kans op scheuren. Ook de kans op een (volgende) TIA of herseninfarct vermindert.

Wanneer een operatie

Een vernauwing in de halsslagader geeft vaak geen klachten en behandeling is niet altijd nodig. Soms is een operatie nodig: een halsslagaderoperatie of dotterbehandeling. De arts bepaalt of dit nodig is aan de hand van een aantal factoren:

 • de ernst en plaats van de vernauwing
 • leeftijd
 • geslacht
 • het risico op een TIA of een herseninfarct
 • lichamelijke conditie

In deze tabel staat aangegeven bij welke percentage vernauwing een ingreep nodig is.

Ernst  %vernauwing  operatie nodig? 
Niet ernstig minder dan 50%  Nee 
Matig ernstig  50-69% Alleen bij hoog risico op beroerte 
Ernstig  70-99% Ingreep overwegen
Ernstig  100%  Nee, niet zinvol


Na een TIA of herseninfarct gelden andere richtlijnen. Dan komen mensen in aanmerking voor een operatieve ingreep bij:

 • vernauwingen van 70 - 99% en uitvalsverschijnselen in de afgelopen 6 maanden. Dit geldt voor mannen en vrouwen
 • vernauwingen 50 - 69% en uitvalsverschijnselen in de afgelopen 3 maanden. Dit geldt alleen voor mannen

Halsslagaderoperatie

Een halsslagaderoperatie vindt plaats onder volledige narcose. Voor de operatie krijgt de patiënt een bloedverdunner om stolsels te voorkomen tijdens de operatie. Tijdens de operatie controleert de chirurg met een hersenfilmpje de doorstroom van het bloed naar de hersenen en de hersenactiviteit.

Bij de halsslagaderoperatie (carotisendarteriëctomie) haalt de chirurg de binnenste laag van de vaatwand weg op de plaats van de vernauwing. Vaak zit de vernauwing op de plaats waar de halsslagader zich splitst, vlak onder de kaakhoek. De chirurg maakt een snede in de huid om de halsslagader vrij te maken. De chirurg klemt de halsslagader af en plaatst soms tijdelijk een shunt. Dit is een buisje waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen blijft bestaan. De operatie bestaat uit het verwijderen van de binnenste laag van de vaatwand.

Na de operatie verblijft de patiënt nog ongeveer 5 dagen in het ziekenhuis, de eerste nacht vaak op de intensive care. Het herstel duurt ongeveer 3 maanden. De patiënt moet nog enige tijd bloedverdunnende medicijnen gebruiken.

Dotter- en stentbehandeling

Als een operatie niet mogelijk is, is dotteren soms een oplossing. Via een katheter schuift de arts vanuit de slagader in de lies een ballonnetje naar de vernauwde plaats in de halsslagader. Het ballonnetje wordt opgeblazen en rekt de vaatwand op. Bij deze behandeling plaatst de arts ook altijd een stent, een soort kokertje dat het bloedvat openhoudt.

 • Risico's en complicaties

  Het dotteren en het plaatsen van een stent wordt alleen gedaan door specialisten met veel ervaring. Het risico op een beroerte is bij een dotter- en stentbehandeling van de halsslagader groter dan bij een halsslagaderoperatie.

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag