Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier. De ontsteking ontstaat meestal door een virus.

Een enkele keer raakt het hart door de ontsteking erg beschadigd. Dan kunnen al binnen enkele weken na de koorts klachten van hartfalen of ritmestoornissen ontstaan. Als het hart licht beschadigd is, treden deze klachten soms pas veel later op. Myocarditis kan soms leiden tot de hartspierziekte cardiomyopathie.

> Meer over cardiomyopathie

Oorzaken myocarditis

De belangrijkste oorzaken van myocarditis zijn:

• een virus, bacterie of parasiet
    • overgevoeligheid voor geneesmiddelen
    • bestraling
    • een auto-immuunziekte

Symptomen myocarditis

De symptomen bij myocarditis kunnen verschillend zijn. De één merkt er niets van. De ander heeft symptomen van ernstig hartfalen en hartritmestoornissen. Myocarditis kan ook chronisch verlopen. Iemand heeft dan klachten zoals kortademigheid en vermoeidheid.

De eerste symptomen lijken op die van griep, zoals koorts en spierpijn. Pas nadat de griepklachten verdwenen zijn, blijkt soms dat er meer aan de hand is. Klachten bij myocarditis zijn:

• plotseling optredende koorts
    • griepachtige verschijnselen
    • pijn in de hartstreek
    • zweten
    • hartritmestoornissen
    • vermoeidheid
    • kortademigheid
    • vocht vasthouden

Onderzoek en diagnose

Om te bepalen of er sprake is van myocarditis kan de arts verschillende onderzoeken uitvoeren:

Behandeling myocarditis

Welke behandeling nodig is bij myocarditis, hangt af van de oorzaak. Een virusinfectie geneest meestal spontaan. Het is dan wel belangrijk om goed uit te zieken. In andere gevallen zijn medicijnen nodig, zoals:

• antibiotica bij een bacteriële infectie
    • medicijnen om hartfalen te bestrijden
    • medicijnen om hartritmestoornissen te voorkomen en te behandelen

Leven met myocarditis

De vooruitzichten zijn afhankelijk van de schade aan de hartspier. Patiënten met ernstig hartfalen hebben een minder goed vooruitzicht. Soms is de schade aan de hartspier zeer ernstig. Dan kan een steunhart nodig zijn als overbrugging naar herstel, of een harttransplantatie.

Stel je vraag aan de Infolijn

Lees meer over myocarditis

Wouter

Wouter: “Na mijn harttransplantatie wil ik optimaal het geluk uit het leven halen”