Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Vrouwen en hart- en vaatziekten

  Vrouwen en hart- en vaatziekten

  Vrouwen en hart- en vaatziekten

  Er zijn duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Ook hebben vrouwen vaker minder duidelijke signalen bij hartproblemen.

  Verschillen mannen en vrouwen

  Het vrouwenhart is anders dan het mannenhart. Duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen zijn:

  • de signalen van een hartinfarct zijn bij vrouwen vaker minder duidelijk
  • slagaderverkalking ontwikkelt zich bij vrouwen anders dan bij mannen
  • vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart
  • vrouwen krijgen zo’n 7 - 10 jaar later hartklachten dan mannen. Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen

  Vagere klachten bij een hartinfarct

  Mannen hebben vaker de typische signalen van een hartinfarct. Ze hebben plotseling een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Vaak gaat dit samen met misselijkheid, zweten en braken. Bij vrouwen komen deze typische signalen ook voor. Maar ze hebben ook vaker minder duidelijke signalen zoals:

  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling

  Wees alert bij dit soort signalen en ga er op tijd mee naar de huisarts.

  > Lees de tips voor het gesprek met je huisarts

  Vaker een stil infarct bij vrouwen

  Een hartinfarct gaat soms ongemerkt voorbij, dit heet een stil infarct. Vaak wordt dit per toeval ontdekt tijdens een hartfilmpje. Bij vrouwen komt zo'n stil infarct vaker voor dan bij mannen.

  Slagaderverkalking ontwikkelt zich anders

  Bij mannen en vrouwen kunnen de slagaders dichtslibben. Dit heet slagaderverkalking. Bij mannen ontstaan de vernauwingen in de slagaders vooral op één plek. Bij vrouwen slibben de vaten echter gelijkmatig dicht. Ze ontstaan over een grotere lengte en sluiten het bloedvat minder snel af.

  > Meer over slagaderverkalking

  Problemen in de allerkleinste bloedvaatjes

  Bij mannen ontstaan vernauwingen vaker in de grotere kransslagaders in het hart. Vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste vaatjes in het hart. Dat lijkt misschien minder erg, maar voor de aanvoer van zuurstof naar het hart zijn deze kleine vaatjes heel belangrijk. Als ze niet goed werken, kun je last krijgen van pijn op de borst, benauwdheid of erge vermoeidheid. Met de huidige technieken zoals hartkatheterisatie, zijn deze kleine vaatjes niet goed te zien. De diagnose is voor artsen daarom lastig te stellen.

  > Meer over problemen in de kleine vaatjes

  Laat onderzoek naar kleine bloedvaatjes starten

  Dr. Ed Eringa en dr. Yolande Appelman willen een nieuwe techniek ontwikkelen die problemen in de kleinste bloedvaten van het hart opspoort. Doneer en zorg ervoor dat ze van start kunnen gaan!

  Steun Ed en Yolande

  Invloed van vrouwelijke hormonen

  Als vrouw heb je te maken met veel schommelingen in de hormonen tijdens de menstruatiecyclus, een zwangerschap of de overgang. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

  Invloed van de menstruatie

  De invloed de menstruele cyclus op het ontstaan van hartklachten is nog niet duidelijk. Internist Jeanine Roeters van Lennep vermoedt dat er een verband is en doet hier onderzoek naar.

  > Meer over het onderzoek

  Hoger risico na zwangerschapscomplicaties

  Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap hebben later een hoger risico op hart- en vaatziekten. Het gaat vooral om vrouwen met ernstige bloeddrukproblemen: pre-eclampsie en het HELLP-syndroom. Dit noemen ze ook wel eens zwangerschapsvergiftiging. Bij pre-eclampsie heb je een hoge bloeddruk en verhoogde waardes van eiwitten in je urine. Het HELLP-syndroom is een ernstige vorm van pre-eclampsie.

  Na de zwangerschap wordt de bloeddruk meestal weer normaal, maar je risico op hart- en vaatziekten blijft verhoogd. Verder hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes later een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

  Hoger risico na de overgang

  Vrouwen lijken tot de overgang beschermd te zijn door vrouwelijke hormonen. Na de overgang valt dat verschil weg. 10 jaar na de overgang is het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen verviervoudigd.

  Enkele feiten:

  • tijdens de overgang verandert de vetopslag bij vrouwen. Vet hoopt zich meer op rond de buikorganen in plaats van rond de heupen. Veel buikvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten
  • bij vrouwen stijgt het cholesterolgehalte vaak pas na de overgang, bij mannen stijgt dit al eerder
  • vrouwen krijgen vaak pas na de overgang een hoge bloeddruk, terwijl mannen hier al veel jonger mee te maken hebben

  Als je al voor je 40e in de overgang komt, profiteer je minder van deze voordelen. Dan is je risico op hart- en vaatziekten verhoogd.
   

  Downloads

  Margo

  “Eigenlijk wil ik gewoon weten dat er écht iets mis is met die kleine vaatjes.”

  Lees mijn verhaal

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over het vrouwenhart

  Nieuw onderzoek naar het vrouwenhart

  Nieuw onderzoek naar het vrouwenhart

  De Vrouwenhart Quiz

  De Vrouwenhart Quiz

  Feiten over het vrouwenhart

  Feiten over het vrouwenhart

  Blijf op de hoogte

  Blijf op de hoogte van activiteiten en het werk van de Hartstichting. Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief Hartslag Online. We gebruiken je e-mailadres alleen voor deze nieuwsbrief en je kunt je op elk moment afmelden. Lees meer in de privacyverklaring.