Overgang
Tijdens de overgang (menopauze) verandert er veel in het lichaam. Je kunt last krijgen van klachten van de overgang. Door de veranderingen in de hormonen stijgt ook de kans op hart- en vaatziekten. Op deze pagina lees je meer over de overgang en je hart.
Wat is de overgang?
Vanaf ongeveer 45 jaar maakt je lichaam minder vrouwelijke hormonen aan. Vrouwen zijn gemiddeld 51 jaar wanneer zij hun laatste menstruatie krijgen. De periode rondom de laatste menstruatie heet de overgang. De daling van vrouwelijke hormonen zorgt voor verschillende veranderingen in je lichaam. Je kunt last hebben van typische overgangsklachten, zoals:
- opvliegers;
- nachtelijk zweten;
- angst;
- stemmingswisselingen.
De overgang kan ook leiden tot andere veranderingen in je lichaam. Daardoor kan het risico op hart- en vaatziekten stijgen.
Dit doet de overgang met het hart
Gewicht en vetverdeling
Tijdens de overgang gaat het vet zich meer in de buik ophopen. Ook worden veel vrouwen zwaarder. Buikvet en overgewicht verhogen de kans op hart- en vaatziekten.Cholesterol
Het cholesterol stijgt na de overgang. Bijvoorbeeld omdat het lichaam meer vet opslaat en minder hormonen aanmaakt. Hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.Bloeddruk
De bloeddruk stijgt na de overgang. Hierdoor kan je bloeddruk te hoog worden. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Neem je klachten serieus
De overgang kan veel verschillende soorten klachten geven. Sommige klachten waarvan je denkt dat ze bij de overgang horen, kunnen door hartproblemen komen. Ga daarom naar de huisarts als je twijfelt. Neem je klachten serieus en schuif ze niet zomaar af op de overgang.
Waarden meten
Je kunt door de overgang last krijgen van hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Ook als deze waarden voor de overgang normaal waren. Daarom is het belangrijk om elk jaar je bloeddruk en cholesterol te meten. Zo weet je wat jouw waarden zijn en kun je op tijd actie ondernemen.
Vervroegde overgang
Soms komen vrouwen jonger dan 40 jaar in de overgang. Dit heet vervroegde overgang of primaire ovariële insufficiëntie (POI). Deze vrouwen hebben geen eisprong meer. Ook werken de eierstokken minder goed. Er worden minder vrouwelijke hormonen aangemaakt. Ongeveer 1% van de vrouwen heeft last van de vervroegde overgang.
Risico op hart- en vaatziekten
Vrouwen in de vervroegde overgang hebben een iets grotere kans op hart- en vaatziekten. Zij kunnen deze kans verminderen door gezond te leven. Soms adviseert de arts een behandeling om de hormonen aan te vullen: hormoon substitutietherapie (HST). Dit vermindert mogelijk ook de kans op hart- en vaatziekten.
Wist jij dat...
vrouwen zo’n 7 tot 10 jaar later hartklachten krijgen dan mannen? Vrouwelijke hormonen, oestrogenen, lijken hen tot de overgang te beschermen. Oestrogenen beschermen de binnenkant van de vaatwand en remmen het proces van slagaderverkalking. Hoe dit precies werkt is nog niet duidelijk. Daarom steunt de Hartstichting veel onderzoek naar vrouwen.
Interessant voor jou
Hartklachten bij vrouwen
Vrouwen kunnen soms minder duidelijke klachten hebben bij een hartinfarct. Daarom is het belangrijk om te weten wat de klachten zijn.Vrouwelijke hormonen en hartklachten
Vrouwen hebben te maken met veranderingen in hormonen. Dit heeft invloed op het risico op hart- en vaatziekten.Problemen in de kleine vaatjes
Vrouwen hebben vaker last van problemen in de kleine vaatjes. Dit kan grote gevolgen hebben voor je hart.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.