Verschil in risico tussen vrouwen en mannen
Wist jij dat hart- en vaatziekten zich anders kunnen ontwikkelen bij vrouwen en mannen? Dit komt door de verschillen in het risico op hart- en vaatziekten. Sommige risico’s hebben namelijk een andere invloed op hart- en vaatziekten bij vrouwen als bij mannen. Daar lees je meer over op deze pagina.
Belangrijkste verschillen op een rij
- Stoppen met roken is voor vrouwen moeilijker dan voor mannen. Maar vooral op jonge leeftijd levert stoppen vrouwen nóg meer voordelen op dan mannen.
- Mannen hebben vaker diabetes dan vrouwen. Maar bij vrouwen heeft diabetes meer invloed op het krijgen van hart- en vaatziekten.
- Bij mannen hoopt het vet zich vaak op rond de buik. Bij vrouwen rond de heupen en billen. Vanaf de overgang hebben vrouwen ook meer buikvet.
- Bij vrouwen schommelt het cholesterol meer dan bij mannen. Na de overgang stijgt het 'slechte' cholesterol bij vrouwen.
- Vrouwen hebben op jonge leeftijd een lagere bloeddruk dan mannen. Hun bloeddruk stijgt met de leeftijd wel meer dan bij mannen.
Roken
Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen méér dan bij mannen. Dit geldt vooral voor vrouwen jonger dan 65 jaar. Roken zorgt voor meer ontstekingen in de bloedvaten en beschadigt de binnenkant van de bloedvaten. Vóór de overgang beschermt het vrouwelijke hormoon oestrogeen de vaten bij vrouwen. Dit werkt minder goed bij vrouwen die roken, waardoor de vaten stugger en stijver worden. Dit kan zorgen voor een hoge bloeddruk en pijn op de borst.
Stoppen met roken
Wil jij stoppen met roken? Ga dan aan de slag met onze handige tips. De eerste voordelen merk je al na 1 dag! Bekijk alle tips en voordelen op deze pagina.
Vraag gratis het magazine 'Vrouw&hart' aan
Bloeddruk
Ongeveer 3 miljoen Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar hebben een hoge bloeddruk. Dit zijn zo'n 1,7 miljoen mannen en 1,2 miljoen vrouwen. Op jonge leeftijd hebben mannen vaker een hoge bloeddruk dan vrouwen. Op hogere leeftijd hebben meer vrouwen een hoge bloeddruk. Heb je tijdens een zwangerschap een hoge bloeddruk gehad? Dan heb je een grotere kans om later opnieuw een hoge bloeddruk te krijgen.
Bloeddruk meten
Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Meet daarom regelmatig je bloeddruk, zeker als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk had. Het meten kan heel eenvoudig thuis. Lees op deze pagina hoe je dit doet.
Diabetes
Mannen hebben iets vaker diabetes dan vrouwen. Wel neemt het risico op hart- en vaatziekten méér toe bij vrouwen met diabetes. Daarnaast kunnen artsen diabetes bij vrouwen vaak minder goed vaststellen en behandelen. Het duurt meestal langer voordat de waarden goed zijn. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben later een verhoogd risico op diabetes.
Bloedsuiker meten
Als je bloedsuiker te hoog is, kun je diabetes hebben. Laat daarom je bloedsuiker meten bij de huisarts als je last hebt van klachten. Op deze pagina lees je meer over oorzaken en klachten van hoge bloedsuiker.
Cholesterol
Hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen én mannen. Bij vrouwen schommelen de cholesterolwaarden meer door de hormonen. Bijvoorbeeld tijdens de maandelijkse cyclus en na de overgang. Dan stijgt het slechte LDL-cholesterol en daalt het HDL-cholesterol.
Cholesterol meten
Je voelt niets van een hoog cholesterol. Daarom is het belangrijk om je cholesterol te laten meten. Dit kan het beste via de huisarts. Lees hier meer over het meten van cholesterol.
Gewicht
Vrouwen en mannen met overgewicht hebben beiden meer kans op hart- en vaatziekten. Vrouwen hebben vaker vet rond de billen en heupen (peervorm). Mannen hebben vaker vet rond de buik (appelvorm). Veel buikvet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Veel vet rond de heupen heeft weinig invloed. Na de overgang krijgen vrouwen ook meer buikvet.
BMI berekenen
Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Bereken dan je BMI op deze pagina. De uitkomst geeft aan of je gewicht gezond is in relatie tot je lengte.
Interessant voor jou
De overgang
Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Bijvoorbeeld voor je hart. Op deze pagina lees je meer over de overgang en je hart.Zwangerschapsproblemen en hartklachten
Heb je tijdens je zwangerschap hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes gehad? Dan loop je later meer kans op hartproblemen.Hartklachten bij vrouwen
Vrouwen kunnen soms minder duidelijke klachten hebben bij een hartinfarct. Daarom is het belangrijk om te weten wat de klachten zijn.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.