Hartstichting.nl wordt geladen

Belangrijkste verschillen op een rijtje

 • Stoppen met roken is voor vrouwen moeilijker dan voor mannen. Vooral op jonge leeftijd levert het hen wel nóg meer voordelen op dan mannen.
 • Bij mannen hoopt het vet zich vaak op rond de buik, bij vrouwen rond de heupen en billen. Vanaf de overgang hebben vrouwen ook meer buikvet. Dit verhoogt het risico. 
 • ​Bij vrouwen schommelt het cholesterol meer dan bij mannen. Voor de overgang hebben ze relatief veel van het 'goede' cholesterol. Na de overgang stijgt het 'slechte' cholesterol. 
 • Vrouwen hebben op jonge leeftijd een lagere bloeddruk dan mannen. Hun bloeddruk stijgt met de leeftijd wel meer dan bij mannen.

Roken

Bij vrouwen verhoogt roken het risico op hart- en vaatziekten méér dan bij mannen. Onderzoek toont aan dat dit vooral geldt voor relatief jonge vrouwen tot 65 jaar. 

nicotinekauwgom verspreid over sigaretten

Roken en de overgang

 • Veranderingen rond de overgang

  Roken zorgt voor meer ontstekingen in de bloedvaten en beschadigt de binnenkant van de vaten. Vóór de overgang beschermt het vrouwelijke hormoon oestrogeen de vaten bij vrouwen. Maar als vrouwen roken werkt die bescherming minder goed. Hierdoor worden de vaten stugger en stijver. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk en pijn op de borst.

Tips om te stoppen

Vrouwen hebben meestal meer moeite met stoppen met roken dan mannen. Wil je stoppen?

Bloeddruk

Op jonge leeftijd komt een hoge bloeddruk vaker voor bij mannen. Ongeveer 3 miljoen Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar hebben een hoge bloeddruk: 1,7 miljoen mannen en 1,2 miljoen vrouwen. Op hogere leeftijd hebben meer vrouwen een hoge bloeddruk. Vrouwen die tijdens een zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad, hebben een grotere kans om later in hun leven opnieuw een hoge bloeddruk te krijgen. 

Vrouw meet haar bloeddruk

Bloeddruk en de overgang

 • Veranderingen rond de overgang

  Rondom de overgang verandert er veel in de hormonen. Hierdoor verandert er veel in je lichaam. Je gewicht neemt in die periode vaak toe. Dat kan effect hebben op je bloeddruk. Ook het eten van zout kan na de overgang meer effect op de bloeddruk hebben dan ervoor.

Regelmatig bloeddruk meten

Van een hoge bloeddruk merk je meestal niks. Meet daarom regelmatig je bloeddruk, zeker als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk had. Het meten kan heel eenvoudig thuis. 

Diabetes

Mannen hebben iets vaker diabetes dan vrouwen. De toename van het risico op hart- en vaatziekten is bij vrouwen wel groter als ze diabetes hebben. Daarnaast is diabetes bij vrouwen vaak minder goed vast te stellen en te behandelen. Het duurt meestal langer voordat de waarden goed zijn.

Een man prikt bloed om zijn glucosewaarde te meten

Zwangerschapsdiabetes

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben later een verhoogd risico op diabetes. Heb jij dit gehad? Laat dan regelmatig je bloedsuiker controleren.

Cholesterol

Een hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen en mannen. Bij vrouwen schommelen de waarden meer, bijvoorbeeld tijdens de maandelijkse cyclus. 

Cholesterol in ader

Cholesterol en overgang

 • Veranderingen rond de overgang

  Voor de overgang hebben vrouwen een hoger HDL-cholesterol en een lager LDL-cholesterol. Dit is gunstiger voor je risico. HDL is namelijk het zogenaamde 'goede' cholesterol en LDL het 'slechte' cholesterol. De veranderingen in de hormonen tijdens de overgang brengen daar verandering in. Dan neemt het LDL-cholesterol bij vrouwen met gemiddeld 10 tot 14% toe. Hierdoor neemt hun risico op hart- en vaatziekten ook toe.

Cholesterol meten

Van een hoog cholesterol voel je niets. Daarom is het belangrijk om je cholesterol te laten meten. Dit kan het beste via de huisarts.

Gewicht

Overgewicht verhoogt de kans op hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. Daar is weinig verschil in. Vrouwen hebben wel vaker vet rond de billen en heupen (peervorm) en mannen rond de buik (appelvorm). Veel buikvet verhoogt je risico, terwijl veel vet rond de heupen weinig invloed heeft. 
 

bmi weten

Gewicht en overgang

 • Veranderingen rond de overgang

  Tijdens de overgang neemt het gewicht bij veel vrouwen toe. De verdeling van vet verandert dan ook: van peervorm naar appelvorm. 

Bereken je BMI

De BMI is een maat voor overgewicht. Wil je weten of je een gezond gewicht hebt?