Hartstichting.nl wordt geladen

Vrouwelijke hormonen (oestrogenen) beschermen de vaatwand. Dit maakt ze minder vatbaar voor schade door hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Oestrogenen hebben invloed op diverse stofwisselingsfactoren, zoals cholesterolwaarden, ontstekingswaarden en bloedstolling. Die invloed kan positief zijn: vrouwen krijgen immers later hart- en vaatziekten.

Maar ze kunnen ook een minder positief effect hebben. Een hoog gehalte aan oestrogenen kan het risico op bloedstolsels verhogen, bijvoorbeeld als je de anticonceptiepil of hormoonpillen gebruikt, of tijdens de zwangerschap. Hoe dit allemaal precies werkt, is nog niet duidelijk. 

Menstruatie

Het lijkt erop dat er een verband is tussen de maandelijkse cyclus en het ontstaan van hartklachten. Internist Jeanine Roeters van Lennep doet hier onderzoek naar. In een vooronderzoek hoorde ze van verschillende vrouwen dat ze meer klachten hebben op bepaalde momenten in hun cyclus. En uit een klein onderzoek blijkt dat vrouwen vaker een hartinfarct krijgen tijdens hun menstruatie. Maar dit is nooit aangetoond in een groter onderzoek.

Illustratie vrouw

Op zoek naar oplossingen

Hopelijk leidt het onderzoek van Jeanine tot nieuwe inzichten. Zo is op termijn misschien een gerichte behandeling mogelijk voor vrouwen die vaak hartklachten hebben op bepaalde momenten in hun cyclus.  

Van migraine en astma is al duidelijk dat ze samenhangen met de menstruatie. Bij hartklachten hoop ik dit nu te achterhalen.
— Jeanine Roeters van Lennep

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgen sommige vrouwen een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie of het HELLP-syndroom). Als je dit gehad hebt, is je risico op hart- en vaatziekten hoger. Dat geldt ook voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Tip! Heb jij tijdens je zwangerschap dit soort problemen gehad? Laat dan regelmatig je bloeddruk en bloedsuiker controleren. 

Illustratie zwangere vrouw

Overgang

Vrouwen lijken tot de overgang beschermd te zijn door vrouwelijke hormonen, de oestrogenen. Oestrogenen beschermen de binnenkant van de vaatwand en remmen het proces van slagaderverkalking. Hoe dit precies werkt is nog niet duidelijk.

Illustratie vrouw

Overgang

  • Vanaf de overgang hoopt vet zich meer op rond de buik. Dit verhoogt je risico op hart- en vaatziekten.
  • ​Bij vrouwen stijgt het cholesterolgehalte vaak pas na de overgang, bij mannen stijgt dit al eerder.
  • Vrouwen krijgen vaak pas na de overgang een hoge bloeddruk, mannen hebben hier al veel jonger mee te maken.
  • Vrouwen die vroeg in de overgang komen (jonger dan 40 jaar), hebben een iets verhoogd  risico op hart- en vaatziekten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang maandelijks onze nieuwsberichten in jouw mailbox.
Een vrouw gebruikt haar laptop

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag