Hartstichting.nl wordt geladen

Oestrogenen

Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen. Deze hormonen hormonen beschermen de vaatwand. Dit maakt ze minder vatbaar voor schade door hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Oestrogenen hebben invloed op diverse stofwisselingsfactoren, zoals cholesterolwaarden, ontstekingswaarden en bloedstolling. Die invloed kan positief zijn: vrouwen krijgen immers later hart- en vaatziekten.

Minder positieve effecten

Maar ze kunnen ook een minder positief effect hebben. Een hoog gehalte aan oestrogenen kan het risico op bloedstolsels verhogen, bijvoorbeeld als je de anticonceptiepil of hormoonpillen gebruikt, of tijdens de zwangerschap. Hoe dit allemaal precies werkt, is nog niet duidelijk. 

Menstruatie

Het lijkt erop dat er een verband is tussen de maandelijkse cyclus en het ontstaan van hartklachten. Internist Jeanine Roeters van Lennep doet hier onderzoek naar. In een vooronderzoek hoorde ze van verschillende vrouwen dat ze meer klachten hebben op bepaalde momenten in hun cyclus. En uit een klein onderzoek blijkt dat vrouwen vaker een hartinfarct krijgen tijdens hun menstruatie. Maar dit is nooit aangetoond in een groter onderzoek.

Illustratie vrouw

Doe mee met wetenschappelijk onderzoek

Er doen te weinig vrouwen mee aan onderzoek naar behandelingen tegen hart- en vaatziekten. Hierdoor kunnen onderzoekers niet goed vaststellen of een behandeling goed werkt én veilig is voor vrouwen. Jij kunt het verschil maken!
Onderzoeker meet de hartslag bij een proefpersoon

PCOS

Bij PCOS is er een verstoring in balans van hormonen omdat de eierstokken minder goed werken. De eisprong en menstruatie komen dan niet op gang of zijn onregelmatig. Vrouwen met PCOS hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op:

Deze problemen hangen vaak samen met overgewicht. Bij PCOS is een gezonde leefstijl extra belangrijk. Dit verkleint het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgen sommige vrouwen een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie of het HELLP-syndroom). Als je dit gehad hebt, is je risico op hart- en vaatziekten hoger. Dat geldt ook voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Tip! Heb jij tijdens je zwangerschap dit soort problemen gehad? Laat dan regelmatig je bloeddruk en bloedsuiker controleren. 

Illustratie zwangere vrouw

Overgang

Vrouwen lijken tot de overgang beschermd te zijn door vrouwelijke hormonen, de oestrogenen. Oestrogenen beschermen de binnenkant van de vaatwand en remmen het proces van slagaderverkalking. Hoe dit precies werkt is nog niet duidelijk.

Illustratie vrouw

Vervroegde overgang

Vervroegde overgang heet in medische termen POI (primaire ovariële insufficiëntie). Bij een vervroegde overgang werken de eierstokken niet meer en vindt er geen eisprong plaats. De productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron neemt af. Een vervroegde overgang komt voor bij ongeveer 1% van de vrouwen.

Verhoogd risico

Vrouwen die vroeg in de overgang komen (jonger dan 40 jaar), hebben een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl is de belangrijkste manier om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Eventueel kan door de arts worden aangeraden om de missende hormonen aan te vullen: hormoon substitutietherapie (HST). HST kan mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Overgang

  • Vanaf de overgang hoopt vet zich meer op rond de buik. Dit verhoogt je risico op hart- en vaatziekten.
  • ​Bij vrouwen stijgt het cholesterolgehalte vaak pas na de overgang, bij mannen stijgt dit al eerder.
  • Vrouwen krijgen vaak pas na de overgang een hoge bloeddruk, mannen hebben hier al veel jonger mee te maken.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag