Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Erfelijkheid

  Erfelijkheid speelt een rol bij verschillende hart- en vaatziekten. Van een aantal hart- en vaatziekten is bekend dat erfelijke aanleg een rol speelt.

  Erfelijkheid speelt mogelijk een rol wanneer meerdere familieleden voor hun 65e levensjaar te maken krijgen met een hart- of vaatziekte. Wees alert als je vader, moeder, broer of zus op jonge leeftijd een hartaandoening kreeg. Bespreek dan met de huisarts of erfelijkheidsonderzoek nodig is.

  Wat is erfelijkheid?

  Onze erfelijke eigenschappen liggen verborgen in het DNA. DNA ziet eruit als een touwladder, een soort lange keten waarop de genen netjes achter elkaar gerangschikt liggen. Een stukje DNA heet een gen. Elk gen is verantwoordelijk voor een erfelijke eigenschap. Genen bepalen de kleur van je ogen, de kleur van je haar, en spelen een rol bij de aanleg voor bepaalde aandoeningen.

  Mutaties van genen

  Tijdens de bevruchting wordt bepaald welke erfelijke eigenschappen iemand erft van zijn ouders. Een gen draagt de erfelijke eigenschappen. Een gen kan defect zijn en zo de aanleg van een ziekte bepalen. Zo’n defect in een gen noemen we een mutatie. Mutaties treden van nature op, maar ze kunnen ook worden opgewekt door radioactieve straling, schadelijke stoffen en soms door medicijnen. De mutaties kunnen van ouder op kind worden doorgegeven, maar niet alle mutaties veroorzaken erfelijke aandoeningen. En een erfelijke aanleg voor een aandoening betekent niet altijd dat iemand de ziekte ook daadwerkelijk krijgt.

  Erfelijke aanleg

  In sommige families komt slagaderverkalking relatief vaak voor. Erfelijkheid speelt hierbij een rol, maar is nooit de enige oorzaak. Risicofactoren die slagaderverkalking bevorderen kunnen ook een rol spelen, zoals hoge bloeddruk, overgewicht of hoog cholesterol. Hiervoor kunnen mensen ook erfelijke aanleg hebben.

  Hoge bloeddruk

  Lang niet altijd is de oorzaak van hoge bloeddruk bekend. Wel zien we dat hoge bloeddruk in sommige families vaker voorkomt. Erfelijke aanleg of risicofactoren in de familie spelen dan een rol.

  > Meer over hoge bloeddruk

  Overgewicht

  Meestal is overgewicht het gevolg van je leefstijl: te veel eten en in verhouding te weinig beweging. Toch kan overgewicht ook veroorzaakt worden door erfelijke aanleg. Door veranderingen in het DNA gaat het lichaam dan anders om met voedingsstoffen. Hierdoor kan overgewicht ontstaan.

  > Meer over overgewicht

  Hoog cholesterol

  Erfelijk hoog cholesterol is een verzamelnaam voor een aantal erfelijke aandoeningen die de vetstofwisseling verstoren. Familiaire hypercholesterolemie (FH) is de meest bekende aandoening. FH komt voor bij ongeveer 1 op de 250 mensen.

  > Meer over hoog cholesterol

  Erfelijke hart- en vaatziekten

  Van een aantal hart- en vaatziekten is bekend dat erfelijke aanleg een rol speelt. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  Hartritmestoornissen die erfelijk kunnen zijn:

  Prof. dr. Arthur Wilde, cardioloog

  “We hebben al honderden families opgespoord met gevaarlijke ritmestoornissen.”

  Lees het verhaal

  Erfelijkheidsonderzoek

  Erfelijkheidsonderzoek is belangrijk als binnen de familie veel hart- en vaatziekten voorkomen. Wees extra alert:

  • als familieleden op jeugdige leeftijd (jonger dan 40 jaar) plotseling zijn overleden
  • als vader, moeder, broer of zus voor het 65e levensjaar een hart- of vaatziekte krijgt

  DNA-onderzoek

  Voor een aantal erfelijke hart- en vaatziekten is een DNA-test ontwikkeld. Voor het onderzoek worden een paar buisjes bloed afgenomen. Uit het bloed wordt DNA gehaald. De laborant kijkt of er afwijkingen te zien zijn in de genen die betrokken zijn bij de erfelijke hart- of vaatziekte.

  De cardioloog of huisarts vraagt het DNA-onderzoek aan. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Genetica van 1 van de 8 academische ziekenhuizen in Nederland.

  Vroege opsporing

  Voor familieleden is het van belang om te weten of de aandoening erfelijk is. Als precies bekend is welk stukje van het DNA afwijkt, is dit ook bij familieleden snel op te sporen. Op die manier kan de behandeling bij hen al op vroege leeftijd starten.

  Preventie en behandeling

  Erfelijke hart- en vaatziekten zijn tot nu toe niet te genezen, omdat het nog niet goed mogelijk is om DNA te herstellen. Wel zijn preventieve, soms levensreddende behandelingen mogelijk. De behandeling kan bestaan uit medicijnen. Bij erfelijke ritmestoornissen wordt soms een pacemaker of ICD geplaatst. Een gezonde leefstijl kan het ontstaan van de ziekte soms wel vertragen of zelfs voorkomen.

  Nieuwsbrief Gezond leven

  Elke maand tips over gezond eten, bewegen en ontspannen in je mailbox? 

  Schrijf je in

  Lees meer over erfelijkheid

  Zeer hoog cholesterol bij jonge vrouw vaak erfelijk

  Zeer hoog cholesterol bij jonge vrouw vaak erfelijk

  Erfelijke hartziekten eerder opsporen

  Erfelijke hartziekten eerder opsporen

  Winnaars Dance Dance Dance schenken € 100.000,- aan Hartstichting

  Winnaars Dance Dance Dance schenken € 100.000,- aan Hartstichting