Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Wat is een hartfilmpje (ECG)?

  Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Een hartfilmpje is vaak een van de eerste onderzoeken die iemand krijgt bij klachten in de borststreek. Het is een snel en eenvoudig onderzoek dat geen pijn doet.

  Hartritme in beeld

  Het hart is een spier. Alle spieren in ons lichaam moeten een elektrisch signaal krijgen om samen te trekken. Ook het hart. Deze elektrische signaaltjes bewegen zich als een golf over het hart. Hierdoor verloopt elke hartslag op dezelfde manier: eerst trekken de boezems van het hart samen, dan de hartkamers. Op een hartfilmpje zijn deze verschillende fasen van de hartslag te onderscheiden. Zo breng je het hartritme in beeld.

  > Meer over het normale hartritme

  Hoe ziet een normaal hartfilmpje eruit?

  Op een hartfilmpje zie je allemaal pieken en dalen. Dit zijn de verschillende fasen van een hartslag. Ze worden aangegeven met de letters P, Q, R, S en T.

  • P-top: samentrekken van de boezems (de lijn wordt daarna weer vlak, omdat het elektrische signaal even wordt vastgehouden)
  • QRS-complex: samentrekken van de hartkamers
  • T-top: ontspannen van de hartspier
  • Na de T-top begint het weer opnieuw voor de volgende hartslag

  Wat je op een hartfilmpje kunt zien

  Het hartfilmpje geeft de cardioloog een eerste indruk van de functie van het hart. Op het filmpje kunnen verschillende hartaandoeningen zichtbaar zijn, zoals:

  • hartritmestoornissen
  • een acuut hartinfarct
  • een eerder hartinfarct
  • een vergroot hart
  • of het hart voldoende zuurstof krijgt

  Het maken van een hartfilmpje

  Het maken van een hartfilmpje is een eenvoudig onderzoek zonder risico’s. Het duurt slechts enkele minuten en doet geen pijn. Je krijgt hiervoor 10 elektroden op de huid geplakt. Die elektroden kunnen het elektrische signaal van het hart opvangen. Standaard worden deze elektroden met stickers op de polsen (2), enkels (2) en borst (6) bevestigd. Ze worden met het ECG-apparaat verbonden.

  Het ECG-apparaat geeft de elektrische activiteit van het hart in een grafiek weer. Voor een eenvoudig hartfilmpje zijn de elektroden op de polsen en enkels al voldoende. Tijdens het onderzoek moet je stil blijven liggen om geen verstoringen in het filmpje te krijgen.

  Vervolgonderzoek na hartfilmpje

  Een hartfilmpje kan een eerste aanwijzing geven dat er iets aan de hand is met je hart. Bij een afwijkend hartfilmpje is soms meer onderzoek nodig voor een definitieve diagnose. De arts bepaalt welk onderzoek zinvol is.

  Niet alle afwijkingen zijn te zien op een hartfilmpje. Een hartfilmpje is een momentopname. Soms is er op het moment dat het hartfilmpje wordt gemaakt niets aan de hand. Dan kan de arts niet altijd een conclusie trekken. Daarom kan ook bij een normaal hartfilmpje in rust meer onderzoek nodig zijn.

  Sommige hartaandoeningen zijn alleen zichtbaar op het hartfilmpje bij inspanning. In dat geval wordt er vaak een inspanningstest gedaan. Hartritmestoornissen treden vaak in aanvallen op. Ze zijn daarom niet altijd zichtbaar op het moment dat er een hartfilmpje wordt gemaakt. Er zijn verschillende manieren om het hartritme een langere tijd te volgen:

  Ook bij deze onderzoeken worden hartfilmpjes gemaakt. Bij een eventrecorder en Holteronderzoek draag je een tijdje elektroden op je borst. Een hartritmemonitor is een klein apparaatje dat je hartritme registreert. Deze wordt onder je huid geplaatst.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn