Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Je hebt een hoge bloeddruk als die boven de 140/90 mmHg is. Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart- en vaatziekten. De oorzaak is vaak niet bekend en ook merk je er zelf weinig van als je een hoge bloeddruk hebt.

  Oorzaken hoge bloeddruk

  Bij 9 van de 10 mensen met een hoge bloeddruk is de oorzaak onbekend. De kans op hoge bloeddruk neemt toe als je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de bloedvaten stugger en minder elastisch worden. Is je bloeddruk op jongere leeftijd al wat hoger? Let dan extra op. De kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk op latere leeftijd is dan groter.

  Je leefstijl

  Ongezonde leefstijl kan je bloeddruk verhogen:

  • roken
  • ongezond eten: veel verzadigd vet en zout
  • overgewicht
  • weinig bewegen
  • veel alcohol drinken
  • stress 

  Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

  Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap hebben een 4 keer zo hoog risico op een hoge bloeddruk op latere leeftijd. Dat geldt met name voor vrouwen met pre-eclampsie of HELLP-syndroom.

  Hoge bloeddruk na overgang

  Veel vrouwen worden na de overgang zwaarder. Dit kan de bloeddruk verhogen.

  Hoge bloeddruk als gevolg van ziekte

  Sommige aandoeningen kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken. Dat is zeldzaam. Dit komt bijvoorbeeld voor bij ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu of een trage schildklier kan een oorzaak zijn. Daarom doet de arts altijd nader onderzoek bij een hoge bloeddruk. Gebruik van sommige medicijnen kan de bloeddruk ook verhogen. Dit staat dan als bijwerking vermeld op de bijsluiter. 

  Hoge bloeddruk in de familie

  Aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van hoge bloeddruk. In sommige families komt dit vaker voor dan in de andere. 

  Houd je bloeddruk goed. Ontvang elke maand beweegtips en recepten in je mailbox.

  Ja, graag!

  Wat merk je van een hoge bloeddruk?

  Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Dat is juist het gevaarlijke. Je bloedvaten staan voortdurend onder een te hoge druk. Dit kan schade aan je hart of andere organen veroorzaken. Daarom is het goed dat je een hoge bloeddruk op tijd ontdekt en regelmatig je bloeddruk meet. 

  Soms wel klachten bij ernstige verhoogde bloeddruk

  Bij ernstig of langdurig verhoogde bloeddruk kunnen wel klachten optreden:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • misselijkheid en braken
  • kortademigheid
  • rusteloosheid 
  • wazig zien

  Neem contact op met je huisarts als je dit soort klachten hebt. De arts onderzoekt of die werkelijk met je bloeddruk te maken hebben.

  Anita:

  "Ik had geen klachten, de hoge bloeddruk werd bij toeval ontdekt"

  Lees mijn verhaal

  Wat mag wel en niet bij hoge bloeddruk?

  Met een hoge bloeddruk kun je een normaal leven leiden. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld als je voor het eerst naar de sauna gaat of gaat sporten. 

  > Lees waar je op moet letten

  Risico's en gevolgen

  Bij een hoge bloeddruk staan je bloedvaten voortdurend onder een hoge druk. Dit kan je hart en andere organen beschadigen, zoals je ogen en nieren. 

  ​De hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Er kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. Je bloedvaten worden nauwer, en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe. ​Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.

  Vanaf je 40e loop je een hoger risico op het krijgen van een hoge bloeddruk. Meet daarom vooral vanaf die leeftijd regelmatig je bloeddruk. 

  > Thuis meten van je bloeddruk

  Wat is jouw hartleeftijd?

  Bereken in 2 minuten

  Diagnose en behandeling

  Je hebt een hoge bloeddruk als die hoger is dan 140/90 mmHg. Heb je zelf meerdere keren een hoge bloeddruk gemeten? Ga dan naar de huisartsenpraktijk. Alleen een arts kan de diagnose hoge bloeddruk stellen.

  De behandeling van hoge bloeddruk bestaat uit:

  Vragen over je bloeddruk?

  • Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur
  Meer in de Gids Bloeddruk
  • Wat is bloeddruk?

  • Bloeddrukwaarden

  • Hoge bloeddruk

  • Lage bloeddruk

  ;