Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mag ik met een hoge bloeddruk sporten? Of naar de sauna? Lees waar je rekening mee moet houden.

Sporten en je bloeddruk

Bewegen en sporten verlaagt je bloeddruk. Probeer minstens 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Ga bijvoorbeeld meerdere dagen per week wandelen of fietsen. 

Gebruik je medicijnen en is je bloeddruk onder controle? Dan mag je in principe alle sporten doen. Dus ook bijvoorbeeld hardlopen, tennis of voetbal. Vraag bij twijfel advies aan je arts. 

Hoge bloeddruk en sauna

De hitte en het snelle afkoelen in de sauna zijn een extra belasting voor je hart. Maar meestal is dit geen probleem als je een hoge bloeddruk hebt. Alleen bij extreem hoge bloeddruk of bij (eerdere) ernstige hartklachten wordt saunabezoek afgeraden. Vraag advies aan je arts voordat je een sauna wil bezoeken.

De belasting van het hart is afhankelijk van: 

  • temperatuur
  • luchtvochtigheid
  • hoe lang je in de sauna zit

Bij regelmatig bezoek aan de sauna kun je steeds beter tegen de hitte. Je hart heeft het dan minder zwaar.

Wat gebeurt er met je bloeddruk en het hart in de sauna?

Bij een bezoek aan de sauna gaan de vaten in de huid openstaan. Daarbij stroomt er veel meer bloed door de huid dan normaal. Er gaat minder bloed naar de organen. De hartslag stijgt en de hoeveelheid bloed die het hart rondpompt gaat omhoog. De onderdruk daalt en de bovendruk blijft ongeveer gelijk.

Als je na de sauna in ijskoud water springt, daalt de temperatuur heel snel. De bloedvaten trekken samen en de bloeddruk stijgt. De hartslag wordt langzamer. De belasting van het hart is groter dan normaal.

Je hoort weleens dat de bloeddruk lager wordt als je regelmatig naar de sauna gaat. Dat is niet wetenschappelijk bewezen.

Tip! Bouw het saunabezoek langzaam op: start met een korte tijd bij een lage temperatuur. 

Elke maand tips voor gezond leven?

Houd je bloeddruk gezond. Met onze tips voor gezond leven en met lekkere recepten gaat dit lukken! Ontvang ze elke maand in je mailbox. 

Nu aanmelden

Seksualiteit

Als je je normaal kunt inspannen, is seks meestal geen probleem als je een hoge bloeddruk hebt. Ben je toch bang dat seks invloed heeft op je bloeddruk of het hart? Bespreek dit met je cardioloog of huisarts. 

Invloed van medicijnen

Bloeddrukverlagende medicijnen kunnen ook van invloed zijn op je seksleven. Zij kunnen bijwerking hebben zoals:

  • erectieproblemen
  • droge vagina
  • vermoeidheid
  • minder zin in seks.

Overleg met je arts als je denkt dat je bijwerkingen hebt. Misschien is het mogelijk je medicijnen op een ander tijdstip te nemen of krijg je een ander medicijn of dosering.

Goed om te weten: ook andere medicijnen bij hart- en vaatziekten of middelen bij psychische klachten kunnen bovenstaande problemen geven.

Vragen over bloeddruk?

  • Chat op deze pagina met een voorlichter
  • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)

Meer weten over bloeddruk

Tips om je bloeddruk te verlagen met leefstijl

Tips om je bloeddruk te verlagen met leefstijl

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

RAS-remmers

RAS-remmers