Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Iedereen merkt weleens dat zijn of haar hart sneller klopt dan normaal. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij stress. Hartkloppingen komen vaak voor. Meestal zijn ze onschuldig, maar je kunt er wel van schrikken.

Hoe hartkloppingen voelen

Hartkloppingen voelen voor iedereen verschillend. Het hart kan snel of onregelmatig kloppen of bonst erg. Sommige mensen voelen hartkloppingen in hun borst, anderen voelen ze in de keel of hals.

Hartkloppingen kunnen een onaangenaam gevoel geven. Maar het hart kan ook snel of onregelmatig kloppen zonder dat je het merkt. Wanneer het voelt alsof je hart soms een slag overslaat noem je dit hartoverslagen.

> Meer over hartoverslagen

Oorzaken

Hartkloppingen zijn meestal een normale reactie van het lichaam op bepaalde prikkels. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:

• sporten
    • stress en emoties
    • hormonen (bij vrouwen rondom de overgang)
    • producten met cafeïne (koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola)
    • een zware maaltijd
    • roken
    • alcohol en drugs (vooral XTC en cocaïne)
    • verblijf in de bergen

Sommige mensen voelen hun hart duidelijker kloppen als ze rustig liggen, vooral op de linkerzij. Ook dat is normaal. In rust is er weinig afleiding en valt de hartslag meer op.

Medische oorzaken

Over het algemeen zijn hartkloppingen onschuldig, maar soms zijn ze het gevolg van een onderliggende aandoening. Ook sommige medicijnen kunnen hartkloppingen als bijwerking hebben. Bijvoorbeeld van medicijnen die de luchtweg verwijden bij astma of COPD.

Hartkloppingen komen bijvoorbeeld voor bij:

• een schildklieraandoening
    • hartaandoeningen of bijvoorbeeld na een ingreep aan het hart
    • hoge bloeddruk
    • bloedarmoede
    • koorts
    • paniekstoornis
    • hyperventilatie

Hartkloppingen en de overgang

In de overgang komen hartkloppingen vaker voor. Deze zijn meestal onschuldig. Maar ze kunnen wel vervelend zijn of vaak voorkomen. Overleg dan met de huisarts.

> Meer over vrouwen en hart- en vaatziekten

Vragen over je hartslag?

• Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
    • Bel of mail met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

Wanneer naar de huisarts?

Hartkloppingen komen veel voor en zijn meestal onschuldig. Gaan de hartkloppingen binnen enkele minuten over en heb je verder geen klachten? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Een bezoek aan de huisarts is dan niet nodig.

Afspraak maken met je huisarts

Overleg met je huisarts:

• bij hartkloppingen die voor het eerst optreden en niet overgaan na een paar minuten rustig zitten
    • bij een plotselinge onregelmatige hartslag
    • als je veel last van de hartkloppingen hebt
    • als de hartkloppingen steeds erger worden
    • als je bang bent dat er iets mis is

Heb je regelmatig last van hartkloppingen zonder duidelijke oorzaak? Vraag dan of je huisarts je hartritme controleert. De huisarts hoort snel of het gewone hartkloppingen zijn of dat verder onderzoek nodig is.

Direct contact opnemen met je huisarts

Neem direct contact op met de huisarts als je naast hartkloppingen ook nog andere klachten hebt, zoals:

• pijn op de borst
    • kortademigheid of benauwdheid
    • duizeligheid of flauwvallen
    • misselijkheid, zweten of bleek zien

Onderzoek bij de huisarts

De huisarts zoekt naar de oorzaak van de hartkloppingen: heeft het te maken met je voeding, medicijnen of stress? Soms maakt de huisarts een hartfilmpje, Het kan zijn dat je op dat moment geen klachten hebt. De huisarts kan dan voorstellen om je hartritme bij inspanning te meten. Of je krijgt een apparaatje om een aantal weken thuis je hartritme te meten.

Tip! Houd een tijdje een dagboek bij . Noteer wanneer je hartkloppingen hebt en hoe lang ze duren. Schrijf op wat je toen deed. Had je veel stress of hevige emoties? En wat had je kort daarvoor gegeten of gedronken?

Behandeling

Als de hartkloppingen komen door een andere aandoening, dan moet deze meestal behandeld worden. Maar meestal zijn ze onschuldig en is behandeling niet nodig. Je hart werkt dan goed, maar reageert alleen op bepaalde omstandigheden. Houd je veel last van de hartkloppingen? Overleg dan met je huisarts of medicijnen nodig zijn.

Wat je zelf kunt doen

Heb je veel last van hartkloppingen? Ontdek of deze maatregelen helpen:

• minder koffie
    • minder alcohol
    • ​stoppen met roken

Merk dat je vaak hartkloppingen hebt, zoek dan naar afleiding of manieren om je te ontspannen:

• onderneem iets dat je tot rust brengt
    • doe ontspanningsoefeningen, meditatie of yoga
    • ga lekker wandelen, sporten of bewegen

Een Tikkie voor het hartritme

Heeft de informatie over het hartritme je geholpen? Of heb je een goed chatgesprek gehad met een voorlichter? Steun ons dan met 2 euro via Tikkie.

> Ja, ik geef nu 2 euro

Meer in de Gids Hartritme
    • Lage hartslag

• Hoge hartslag

• Hartkloppingen

• Hartoverslagen

Nieuwsbrief Hartstichting

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

;