Hartstichting.nl wordt geladen

Hoe de hartslag ontstaat

Bij elke hartslag vult het hart zich met bloed. Daarna trekt de hartspier samen om bloed naar je organen en spieren te pompen. Dit lijkt eenvoudig geregeld, maar in werkelijkheid zit hier een ingewikkeld systeem achter.

Tijdens elke hartslag gaan er elektrische prikkels door het hart. Je kan dit vergelijken met een spelletje domino. De cellen in de hartspier vormen samen een reeks dominostenen. Deze geven een elektrische prikkel aan elkaar door.  

  • Wat gebeurt er tijdens een hartslag?

    Het hart heeft een elektrisch signaal nodig om samen te trekken. Dit gaat in een vaste volgorde.

    Ontstaan prikkel

    De elektrische prikkel ontstaat in de sinusknoop. De sinusknoop is de gangmaker van je hart en regelt de snelheid van je hartslag. Bij een hogere hartslag geeft de sinusknoop sneller achter elkaar elektrische prikkels af dan bij een lagere hartslag. 

    De sinusknoop bestaat uit een klein groepje hartspiercellen en bevindt zich bovenin de rechterboezem. Vanuit de sinusknoop verspreidt de elektrische prikkel zich over de boezems.

    Prikkel even vasthouden

    Tussen de boezems en de kamers zit een tweede centrum: de AV-knoop. De AV-knoop houdt de prikkel heel even vast. De kamers hebben zo tijd om zich te vullen met bloed.

    Verspreiden over de kamers

    Vanuit de AV-knoop verspreidt de elektrische prikkel zich daarna bliksemsnel over de kamers.
    Dit gebeurt via de bundel van His, de bundeltakken en de Purkinjevezels. De kamers trekken zich zo iets later samen dan de boezems en pompen het bloed naar de longen en rest van het lichaam.

Je hartslag schommelt

De hartslag verschilt per persoon. De hoogte van je hartslag schommelt de hele dag. Het hart past zich steeds aan bij wat je doet. Als je stil zit heb je een lage hartslag. Als je slaapt is je hartslag het laagst. Je organen hebben dan minder zuurstof en voedingsstoffen nodig. Wanneer je je inspant gaat de hartslag omhoog. Ook bij emoties is je hartslag hoger. 

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

  • Lage hartslag bij sporters

    Mensen die intensief sporten hebben vaker een lagere hartslag in rust. Hun hart is door de intensieve trainingen groter en sterker geworden. Zo'n sterke hartspier werkt efficiënter en pompt per hartslag meer bloed rond dan een minder gespierd hart. We noemen dit ook wel een sportershart. Ook bij mensen die niet intensief sporten kan een lage hartslag in rust normaal zijn.

  • Hoge hartslag tijdens inspanning

    Bij inspanning gaat de hartslag omhoog. Tijdens sporten heeft het lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen nodig dan in rust. Dan kan de hartslag oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. De maximale hartslag verschilt per persoon.

  • Hoge hartslag bij emotie

    Bij emoties geeft het zenuwstelsel prikkels af aan de sinusknoop. Die geeft dan sneller achter elkaar elektrische prikkels af. Bij hevige emoties, zoals opwinding of angst kan de hartslag hierdoor tijdelijk flink oplopen. Dat is normaal. Als de spanning is verdwenen daalt je hartslag weer.

Hartslag in rust

Bij volwassenen ligt de hartslag in rust meestal tussen de 60 en 100. Er is geen duidelijk verschil in hartslag tussen mannen en vrouwen.

Hartslag bij kinderen

Een ongeboren kindje heeft een hartslag in rust tussen de 120 en 160. Na de geboorte is die ook nog hoog, maar naarmate het kindje ouder wordt daalt deze. Dat komt omdat het hart steeds groter en sterker wordt en per slag meer bloed rondpompt. 

De hartslag per minuut in rust bij kinderen is:

  • jonger dan 1 jaar: 105 - 160
  • 1 - 2 jaar: 100 - 150
  • ​2 - 5 jaar: 95 - 140
  • 5 - 12 jaar: 80 - 120
  • ouder dan 12 jaar:  60 - 100

Je hart van slag

Het grootste deel van de dag ben je je er niet van bewust dat je hart klopt. Maar soms slaat je hart een slag over of slaat het voor je gevoel op hol. Dat komt vaker voor en meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken. 

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag