Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Iemand met een hartinfarct heeft vaak heel duidelijke klachten. Het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst.

  Symptomen hartinfarct

  Bij pijn op de borst lijkt het alsof iemand een band om de borst snoert. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met:

  • uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek
  • zweten
  • misselijkheid en (neiging tot) braken

  Bij een hartinfarct gaat de pijn niet over.

  Let op Bel direct 112 als deze klachten ook in rust langer duren dan 5 minuten.

  Minder duidelijke klachten

  Niet iedereen met een hartinfarct heeft duidelijke klachten. Er kunnen ook minder duidelijke signalen voorkomen. Minder duidelijke signalen zijn:

  • pijn in de maagstreek, onderkaak, nek, rug, tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • een onrustig en angstig gevoel
  • snelle ademhaling

  Deze signalen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook bij ouderen en patiënten met diabetes kunnen de signalen onduidelijk zijn. Ouderen ervaren de signalen eerder als kortademigheid of benauwdheid. De klachten kunnen verschillen per persoon. Ze kunnen heel plotseling maar ook geleidelijk ontstaan. Herken je deze minder duidelijke signalen? En ben je bang dat er iets mis is met je hart? Bel dan je huisarts. Beter een keer teveel dan te weinig.

  Hoe ontstaat een hartinfarct?

  Bij een hartinfarct raakt een kransslagader plotseling afgesloten. Kransslagaders zijn de bloedvaten die als een soort krans om het hart liggen en ervoor zorgen dat het hart genoeg zuurstof krijgt. Bij een hartinfarct stopt de bloedtoevoer naar een deel van het hart.

  Hoe kan een bloedvat in het hart verstopt raken?

  In de wand hopen zich ontstekingscellen, cholesterol en vetdeeltjes op. Ook ontstaat er een verdikking. Dit wordt slagaderverkalking genoemd. Er ontstaan daarbij plaques die het bloedvat kunnen vernauwen. Een plaque groeit steeds verder aan en kan op een gegeven moment openscheuren. Dan maakt je lichaam een bloedprop aan om het scheurtje te dichten. Deze bloedprop kan ter plekke het bloedvat afsluiten. Ook kan deze losschieten en verderop in een bloedvat vastlopen. Op het moment dat een kransslagader is afgesloten is er sprake van een hartinfarct.

  > Meer over slagaderverkalking

  Het deel van het hart dat achter de verstopping ligt krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Je hart kan zijn werk dan minder goed doen. Een hartinfarct wordt ook wel hartaanval genoemd. Deze begrippen betekenen hetzelfde.

  Red levens met een AED

  Een AED is van levensbelang bij een hartstilstand. In de meeste woonwijken hangen te weinig AED’s. Zijn er voldoende AED’s in jouw buurt? Bekijk het nu.

  Doe de AED-check

  Chatten met de Infolijn 

  Maak je je zorgen dat er iets mis is met je hart?

  • Chat met een voorlichter via het groene chatbalkje (zijkant)
  • De chat is bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30- 16.30 uur
  Meer in de Gids Hartinfarct
  • Hartinfarct herkennen

  • Risico op hartinfarct

  • Diagnose en behandeling

  ;