Hartstichting.nl wordt geladen

Snel handelen

Snelle behandeling van een hartinfarct kan schade aan het hart voorkomen. De behandeling begint daarom soms al in de ambulance. Je krijgt bijvoorbeeld al medicijnen zodat de dotterbehandeling in het ziekenhuis zo snel mogelijk kan starten.  

Behandeling in de ambulance

Snelle behandeling van een hartinfarct kan schade aan het hart voorkomen. De behandeling begint daarom soms al in de ambulance. Je krijgt bijvoorbeeld al medicijnen zodat de dotterbehandeling in het ziekenhuis zo snel mogelijk kan starten.  

Dotterbehandeling

Na een hartinfarct krijg je meestal direct een dotterbehandeling. Met een dotterbehandeling maakt de arts het verstopte bloedvat weer open. Meestal plaatst de arts tijdens de operatie ook een stent. De stent voorkomt dat het bloedvat weer dicht gaat zitten. 

Bypassoperatie

Als de kransslagader erg of helemaal dicht zit, dan kan een bypassoperatie nodig zijn. Bij een bypass maakt de arts een omleiding om de verstopping heen. Via de omleiding komt er toch voldoende bloed in de hartspier terecht. De bypassoperatie is een openhartoperatie.  

Hartrevalidatie

Na de behandeling start je na 2 tot 4 weken met hartrevalidatie.  

Medicijnen

Na een hartinfarct krijg je altijd direct medicijnen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de schade beperkt wordt en verkleinen de kans op een nieuw infarct. De meeste medicijnen moet je je hele leven gebruiken.

  • Medicijnen om nieuwe problemen met het hart te voorkomen

    Medicijnen kunnen voorkomen dat je een nieuw infarct krijgt. Dit zijn onder andere medicijnen om bloedstolsels tegen te gaan en je cholesterol en bloeddruk verlagen. Ook kun je medicijnen krijgen om ritmestoornissen of hartfalen te voorkomen.

  • Medicijnen bij pijn op de borst

    Bij pijn op de borst kun je een nitraatspray of pilletje onder de tong gebruiken. De pijn zakt dan meestal snel. Als de klachten niet wegtrekken, mag je na 5 minuten de medicijnen nog eens nemen. Als de pijn na 3 keer nog niet verdwenen is, neem dan direct contact op met je arts. Doe dit ook als je de nitraten meer dan 2 keer per week nodig hebt. 

  • Medicijnen met en zonder merk

    Er zijn soms meer medicijnen met dezelfde werking. Ze hebben geen merknaam, maar bijvoorbeeld de naam van de werkzame stof. Dat kan verwarrend zijn. Verschillen met een merkmedicijn kunnen zijn: 

    • naam en verpakking 
    • vorm of kleur van het medicijn (andere hulpstoffen) 
    • prijs 
    • wijze van gebruiken 

    De kwaliteit en veiligheid is gelijk. Dit wordt voor elk medicijn is gecontroleerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Bijwerkingen

De bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Soms zijn bijwerkingen in het begin het meest heftig. Je lichaam moet eraan wennen. Ook kan het een tijdje duren voordat je weet wat voor jou de juiste dosering of beste combinatie van medicijnen is. Stop daarom niet zomaar met medicijnen/ Overleg altijd met je arts. Mogelijk is een lagere dosering of een ander medicijn de oplossing. 

Belangrijk: Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen.  

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag