Hartstichting.nl wordt geladen

Wat zijn de oorzaken van een hartinfarct?

Meestal ontstaat een hartinfarct door een verstopping in de kransslagaders. Deze verstopping ontstaat doordat deeltjes aan de wand van de kransslagader blijven plakken. Dit zijn bijvoorbeeld ontstekingscellen, cholesterol of vetdeeltjes. Dit noemen we slagaderverkalking. Het bloedvat gaat zo steeds meer dicht zitten. Meestal merk je hier niets van. Pas bij een ernstige verstopping ontstaat er pijn op de borst. 

Steun jij levensreddend onderzoek?

Per jaar overlijden er zo'n 5.000 mensen aan een hartinfarct. Voor GTST-acteur Bas Muijs liep het gelukkig goed af. Toch is extra onderzoek hard nodig. Zo kunnen nog meer levens worden gered.
Bas Muijs vormt een hart

Risicofactoren slagaderverkalking

Factoren die slagaderverkalking versnellen noemen we risicofactoren. Belangrijke risicofactoren zijn: 

Overige oorzaken hartinfarct

De kans op een hartinfarct kan toenemen als je ouder wordt. Ook kan geslacht en erfelijkheid een rol spelen.

  • Geslacht

    Tot de overgang lijken vrouwen een natuurlijke bescherming te hebben tegen hart- en vaatziekten. Het is nog niet duidelijk of dit door de vrouwelijke hormonen komt. 
     
    Wel lopen bepaalde vrouwen meer risico: 

    • vrouwen die zwangerschapsdiabetes of een heel hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap hebben gehad 
    • vrouwen die al voor hun 40e in de overgang zijn gekomen 
  • Leeftijd

    De kans op een hartinfarct neemt toe als je ouder wordt. Voor je 35e komt een hartinfarct erg weinig voor. Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen.

  • Erfelijkheid

    In sommige families komen hartinfarcten vaker voor. Erfelijke aanleg kan een rol spelen, maar is nooit de enige oorzaak. Als je een aangetoonde erfelijke hart- of vaatziekte hebt, is verder onderzoek van familieleden vaak zinvol. 

    Hebben je ouders, broers of zussen een hartinfarct gehad toen ze jonger dan 50 jaar waren? Dan kan jouw kans op een hartinfarct ook verhoogd zijn. Maak je je zorgen? Bespreek dit dan met je huisarts. Meld het ook als risicofactoren zoals hoge bloeddruk of hoog cholesterol veel in je familie voorkomen. En vraag gerust of de huisarts deze waarden bij je checkt.  

    Vooral bij een hartinfarct op jonge leeftijd kan er sprake zijn van een erfelijke aandoening, bijvoorbeeld erfelijk verhoogd cholesterol.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.