Groentebouillon zonder zout
In kant-en-klare bouillon zit vaak veel zout en dat is zonde. Het is namelijk niet gezond én helemaal niet nodig. Met de juiste ingrediënten bereid je zelf een smaakvolle basis voor elke soep. Gezonder en lekkerder!

Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 grote uien
- 4 wortels
- 2-4 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 2 bosuitjes
- 4 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- 2 blaadjes laurier
- zwarte peper
- 2 liter water
Bereiding
Snijden
Snijd de uien, wortels, bleekselderij, prei en bosuitjes in grove stukken.
Braden
Verhit de olijfolie in een grote soeppan en braad de stukjes groenten ongeveer 10 minuten op laag vuur, tot ze zacht zijn.
Koken
Voeg 2 liter water toe aan de groenten, samen met 4 teentjes knoflook, 1 takje tijm, 2 blaadjes laurier en zwarte peperkorrels.
Laat de bouillon 1,5 – 2 uur zachtjes sudderen op een laag vuur. Giet de bouillon af door een fijne zeef in een grote pan.
Bewaartip
Vries de bouillon in voor een later moment. Dan blijft hij wel 3 maanden houdbaar. In de koelkast kan je hem 2 dagen bewaren.
Interessant voor jou
Erwtensoep met makreel
Heb je de smaak te pakken? Met je vers gemaakte bouillon heb je een heerlijke basis voor diverse andere soepen. Deze erwtensoep met makreel bijvoorbeeld.Minder zout, meer smaak
Smaakt dit naar meer? Met kruiden kan je ook andere rechten heerlijk op smaak brengen zonder dat er zout aan te pas komt.