Hartstichting.nl wordt geladen

Foto: Sanne Weverling fotografie

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • ​4 grote gepelde uien
  • 2 eetlepels olie of vloeibare margarine
  • 1 bouillonblokje (met minder zout)
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetlepel tijm
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 2 eetlepels geraspte 30+ kaas of zachte geitenkaas
  • 2 laurierbladeren
  • mespunt nootmuskaat en peper

Van bouillon tot soep

Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de olie of vloeibare margarine in een diepe pan. Bak de uien goudgeel in de hete olie. Schep ze af en toe om tot ze zacht zijn. Doe 600 milliliter water in de pan met de bouillonpoeder. Breng het geheel aan de kook. Steek de kruidnagels in het blaadje laurier. Voeg dit samen met de tijm toe aan de bouillon.

Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken.

Serveren

Breng de soep daarna op smaak met een beetje nootmuskaat en wat versgemalen peper. Verwijder de kruidnagels en de laurier. Doe de soep in een kom en leg het brood erop. Strooi de kaas erover en gratineer de soep kort onder de hete grill. 

Tip!

De meeste bouillonblokjes bevatten veel zout. Er zijn ook blokjes met minder zout te koop. Je kunt natuurlijk ook zelf bouillon maken

Wist je dit over uien?

Uien vallen in de categorie 'groente'. Met deze soep ben goed op weg naar 250 gram groenten per dag.