Hartstichting.nl wordt geladen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 300 gram wortels
  • 300 gram hazelnoten
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 60 gram volkoren(boekweit)meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  • magere kwark als versiering

Bereiding

De voorbereiding

Warm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een springvorm van 24 centimeter in. Bestrooi deze met een dun laagje meel. 

Het beslag 

Maal of hak eerst de hazelnoten fijn. Was de wortels en rasp ze fijn. Splits de eieren en klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Klop in een andere kom de eidooiers met de basterdsuiker, vanille-aroma en sinaasappelrasp bleek en schuimig.

Voeg het meel, bakpoeder en de koekkruiden toe en maak er een glad beslag van. Roer de gemalen hazelnoten en de geraspte wortels erdoor. Spatel alles voorzichtig door de eiwitten. Probeer het zo luchtig mogelijk te houden. Doe vervolgens het beslag in de vorm.

Bakken

Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten. Controleer of de taart klaar is door er een mes of satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is je worteltaart gaar.

De afwerking

Haal de worteltaart uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen. Haal hem daarna uit de vorm om helemaal af te koelen. Bestrijk de taart tot slot met magere kwark.

Tip!

Maak de worteltaart nóg gezonder door de suiker te vervangen door fruitpuree. Ook kun je gedroogd fruit, zoals 2 handjes rozijnen, aan het beslag toevoegen.