Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is de Nutri-Score?

Op verpakkingen van eten en drinken zie je soms een Nutri-Score staan. Dit voedselkeuzelogo geeft producten een score op basis van de samenstelling. De score loopt van A (groen) tot en met E (rood). Vanaf 1 januari 2024 wordt de Nutri-Score in Nederland ingevoerd als voedselkeuzelogo, maar fabrikanten zijn niet verplicht om het logo te gebruiken op hun producten.

Hoe werkt de Nutri-Score?

De Nutri-Score wordt berekend door een puntensysteem. Voor goede voedingsstoffen, vezels, eiwitten, groente, fruit, noten en peulvruchten krijgt een product ‘pluspunten’. Voor de minder goede voedingsstoffen, een hoge hoeveelheid energie (kcal), verzadigd vet, suiker en zout, krijgt een product ‘minpunten’. Fabrikanten kunnen dus aan een vrij ongezond product bijvoorbeeld extra vezels toevoegen en daarmee een gunstigere score krijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Nutri-Score een vergelijking maakt binnen productgroepen. Een productgroep is bijvoorbeeld ontbijtgranen, frisdrank, sauzen of koek. Een koek met score A heeft een betere samenstelling dan een koek met score B. Maar een koek met score A is niet per se net zo gezond als ontbijtgranen met score A.

Je kunt de Nutri-Score dus gebruiken bij het kiezen van een product met een betere samenstelling. Het is vooral slim om dit te doen voor producten buiten de Schijf van Vijf. 

Goed om te weten

Kiezen voor alleen maar producten met een Nutri-Score A of B, zorgt niet voor een gezond voedingspatroon. Dit is best verwarrend. Daarom hebben we 3 handige tips om tóch de goede keuze te maken.

Zo maak je een goede keuze

  • 1. Baseer je voedingspatroon op de Schijf van Vijf

    Valt een product binnen de Schijf van Vijf? Dan is het een gezond product. Op de website van het Voedingscentrum of met de ‘'Kies Ik Gezond?'-app kun je dit snel en makkelijk checken.

  • 2. Gebruik de Nutri-Score alleen voor producten buiten de Schijf van Vijf

    Het advies is om niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf te eten. De Nutri-Score kan wel aanvullende informatie geven over de samenstelling van een product binnen een specifieke productgroep.

    Bijvoorbeeld: binnen de productgroep chips hebben chips met een score B een betere samenstelling dan chips met een score D.

  • 3. Vergelijk etiketten

    Wil je minder verzadigd vet, suiker of zout eten? De precieze samenstelling van producten vind je op de etiketten op de achterkant van de verpakking. Bekijk deze om een volledig beeld te krijgen van de voedingswaarde van een product. 

Handige voorbeelden

In sommige gevallen sluit de Nutri-Score niet aan op de Schijf van Vijf, en is de keuze voor een product met een groene score dus niet per se gezond. Andersom komt het ook voor dat producten binnen de Schijf van Vijf een minder gunstige score krijgen. Let hier dus op bij het maken van je keuze. 

Een voorbeeld van hoe de Nutri-Score eruit ziet op een verpakking.
  • Producten buiten de Schijf van Vijf met een groene Nutri-Score

    • Light frisdrank
    • Volle melk en yoghurt
    • Diepvriespizza
    • Verse kokos
    • Wit brood
    • Koeken
    • Gezouten noten
  • Producten binnen de Schijf van Vijf met een minder gunstige Nutri-Score

    • Olijfolie
    • 30+ kaas
    • Ongezouten cashewnoten