Onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen

Betere toekomst voor kinderen met een hartafwijking

In een groot hartonderzoek gaan wetenschappers op zoek naar oplossingen om bouwfoutjes in het hart eerder te herkennen en beter te behandelen. Zo is er minder kans dat kinderen die geboren worden met een hartafwijking later opnieuw hartproblemen krijgen.

3 miljoen euro voor onderzoek

Met de subsidie van € 3 miljoen van de Hartstichting en Stichting Hartekind is in 2020 een groot onderzoek gestart.

Betere toekomst voor kinderen zoals Zinzy

Zinzy (11) heeft een aangeboren hartafwijking. Ze is hier al 3 keer aan geopereerd. Het gaat nu goed met haar, maar ze is nog wel sneller moe dan andere kinderen. De artsen kunnen moeilijk voorspellen hoe haar toekomst eruit ziet. Hopelijk brengt dit onderzoek meer duidelijkheid voor kinderen zoals Zinzy.

Onderzoeksleiders aan het woord

De feiten

• Ongeveer 1 op de 125 baby’s heeft een hartafwijking, dit kan een kleine of grote bouwfout zijn.
  • Steeds meer kinderen overleven dit, dankzij de betere zorg en operaties op jonge leeftijd. Helaas krijgen zij op volwassen leeftijd vaak opnieuw hartproblemen.
  • Er zijn in Nederland naar schatting 50.000 volwassenen met een aangeboren hartafwijking.

Zinzy:

"Ik hoop dat ze andere kinderen helemaal beter kunnen maken"

Lees mijn verhaal

Unieke landelijke samenwerking

Onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen is heel complex. We kunnen alleen grote stappen zetten als wetenschappers, chirurgen en kindercardiologen samenwerken. Met kennis van zowel het kinderhart als dat van volwassenen.

Samenwerken biedt veel kansen om mooie doelen te bereiken:

• beter begrijpen wat er fout gaat
  • beter inschatten wie risico loopt op latere hartproblemen
  • betere behandelingen

Meer over de subsidie en samenwerking

In totaal krijgt dit onderzoek € 3 miljoen subsidie. De Hartstichting investeert € 2,5 miljoen en Stichting Hartekind € 0,5 miljoen.

In het onderzoek werken  meerdere academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten samen. De onderzoeksleiders zijn:

• prof. Wim Helbing (Erasmus MC)
  • prof. dr. Jeroen Bakkers (Hubrecht Instituut, Utrecht)
  • prof. dr. Mark Hazekamp (LUMC Leiden)

> Lees ook het nieuwsbericht

Steun onderzoek

Steun onderzoek en draag bij aan een betere toekomst voor kinderen met een hartafwijking.