Feiten en cijfers

De Hartstichting is er trots op dat hart- en vaatziekten niet langer doodsoorzaak nummer 1 zijn in Nederland. Toch liegen de cijfers er niet om. 1 op de 4 Nederlanders sterft aan een hart- of vaatziekte. In totaal stierven er in 2012 zo'n 39.000 mensen aan een hart- of vaatziekte.

Cijfers hart- en vaatziekten

Dagelijks in Nederland:

• sterven 107 mensen aan een hart- of vaatziekte; 57 vrouwen en 50 mannen
  • sterven 27 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte
  • worden 1.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege hart- en vaatziekten
  • leven meer dan 1 miljoen patiënten met een hart- of vaatziekte

Verschillen mannen en vrouwen

Veel mensen denken dat hart- en vaatziekten vooral voorkomen bij mannen. De cijfers bewijzen het tegendeel. Wist u bijvoorbeeld dat:

• hart- en vaatziekten niet alleen mannenziekten zijn
  • bij vrouwen hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn
  • vrouwen vaker overlijden aan een beroerte en hartfalen dan mannen
  • van de 100 vrouwen die overlijden, er 28 aan een hart- of vaatziekte overlijden; bij mannen zijn dat er 27

Vragen over feiten en cijfers?

Mail de Hartstichting

stuur een e-mail