De Hartstichting brengt jaarlijks een cijferboek uit met de meest actuele cijfers over hart- en vaatziekten. Hiermee geven we inzicht in de trends op het gebied van hart- en vaatziekten.

Nederland telt ruim 1 miljoen hart- en vaatpatiënten

Cijfers hart- en vaatziekten

Dagelijks in Nederland:

• sterven ruim 100 mensen aan een hart- of vaatziekte: meer vrouwen dan mannen.
  • sterven 25 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte
  • worden 1.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte

Cijfers vrouwen en hart- en vaatziekten

Veel mensen denken dat hart- en vaatziekten vooral voorkomen bij mannen. De cijfers bewijzen het tegendeel.

• Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen.
  • Elk jaar overlijden ruim 20.000 vrouwen aan een hart- of vaatziekte: per dag iets meer dan 55.
  • 1 op de 4 vrouwen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.
  • Elke dag worden ruim 440 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte.
  • In Nederland leven naar schatting meer dan 500.000 vrouwen met een hart- of vaatziekte.

Cijfers hartinfarct

Jaarlijks krijgen zo’n 30.000 mensen een hartinfarct, een derde is vrouw en twee derde is man.

• Per dag krijgen ongeveer 80 mensen een hartinfarct.
    Per dag sterven gemiddeld zo’n 15 mensen aan een hartinfarct
  • De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 75 jaar bij mannen en 82 jaar bij vrouwen.

Cijfers hartfalen

Elk jaar krijgen ongeveer 26.500 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen. Naar schatting leven er bijna 142.000 mensen met hartfalen in Nederland, 86% is ouder dan 65 jaar.

• Elk jaar sterven ruim 7.000 patiënten aan hartfalen
  • Per dag sterven er gemiddeld zo’n 20 mensen aan hartfalen
  • Jaarlijks zijn er 29.000 ziekenhuisopnamen voor hartfalen

Cijfers boezemfibrilleren

Ongeveer 200.000 mensen in Nederland weten dat ze boezemfibrilleren hebben. Naar schatting zijn er daarnaast 100.000 mensen met boezemfibrilleren die het nog niet weten, omdat de diagnose nooit gesteld is.

• Driekwart van de patiënten met boezemfibrilleren is ouder dan 65 jaar.
  • Elk jaar krijgen 31.000 mensen voor het eerst te horen dat ze boezemfibrilleren hebben.

Cijfers beroerte

Elk jaar worden zo’n 46.000 mensen getroffen door een beroerte. Dat zijn er ongeveer 125 per dag.

• In Nederland leven meer dan 175.000 personen met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct
  • Elk jaar overlijden ongeveer 9.000 mensen aan een beroerte, dit zijn er ongeveer 25 per dag
  • Mannen zijn gemiddeld 78 jaar als ze overlijden aan een beroerte, vrouwen 84 jaar

Lees meer cijfers over beroerte

Cijfers hartstilstand en reanimatie

In gemiddeld 70% van de gevallen vindt een reanimatie thuis plaats. De overige 30% is op straat, in een openbaar gebouw of tijdens sport of ontspanning buitenshuis.

Enkele feiten over reanimatie uit onderzoeken in Nederland op een rij:

• In Nederland zijn er 7.000 - 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis.
  • Ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren voor de komst van de ambulance.
  • De gemiddelde leeftijd van het slachtoffer is 67 jaar.
  • De overlevingskans is gemiddeld 23%, bij een schokbaar beginritme is de overleving gemiddeld 44%.

Meer cijfers vindt u in het boek Reanimatie in Nederland 2016

Cijferboeken

Elk jaar brengt de Hartstichting een cijferboek uit met de nieuwste cijfers van hart- en vaatziekten in Nederland,

Download de cijferboeken van afgelopen jaren:

In de webshop vindt u de cijferboeken uit eerdere jaren.

Feiten & cijfers

Elke dag

ruim 100

mensen overlijden aan een hart- of vaatziekte in Nederland