Lekker slapen, opstaan en met de auto naar je werk. Of genieten van vakantie. Heel normaal toen je nog geen hartfalen had. Maar nu je hart niet meer goed functioneert moet je opnieuw bekijken wat mogelijk is.

Op je werk

Bij een goede behandeling van hartfalen kun je meestal gewoon blijven werken. Dit is wel afhankelijk van de ernst van het hartfalen en het soort werk. Bespreek problemen met het uitvoeren van je werk met je bedrijfsarts. Soms is het beter om minder uur te werken, de uren anders te verdelen of je werk aan te passen.

Op vakantie

Bij het plannen van je vakantie moet je rekening houden met wat je hart aankan. Probeer je reisplannen op jouw situatie af te stemmen. Bij licht hartfalen kun je vaak alles gewoon doen. Bij ernstig hartfalen zijn de mogelijkheden beperkter. Bespreek bij twijfel de vakantieplannen met je huisarts of cardioloog.

Vliegen is meestal geen probleem. Verblijf op hoogte (boven de 1500 meter) en in warme en vochtige gebieden wordt afgeraden. Overleg altijd met je cardioloog als je daar toch heen wil. Zeker als je ondanks medicijnen nog lichte klachten hebt.

Autorijden

Of je mag autorijden hangt af van de ernst van het hartfalen is. Bij ernstig hartfalen mag je niet meer rijden. Bij licht hartfalen hangt het af van het soort rijbewijs dat je hebt. Voor beroepschauffeurs gelden strengere regels dan voor privéchauffeurs.

Het CBR bepaalt je rijgeschiktheid. Hiervoor moet je een gezondheidsverklaring invullen. Als je één of meerdere vragen met 'ja' beantwoordt, moet je naar een arts voor een rijbewijskeuring. Meestal mag je die zelf kiezen, bijvoorbeeld je huisarts of cardioloog. De arts vult de gezondheidsverklaring aan en stuurt deze naar het CBR.

Wat zijn de regels als je een ICD hebt?

Heb je een ICD? Dan gelden er speciale regels. De Stichting ICD dragers Nederland (STIN) heeft hierover uitgebreide informatie.

> Meer lezen op de website van de STIN

Slapen

Als je ‘s nachts last hebt van aanvallen van benauwdheid en hoesten (prikkelhoest), slaap dan op meer kussens, zodat je hoofd wat hoger ligt. Meestal helpt dat de hoestaanvallen te verminderen.

Goed om te weten! De thuiszorg heeft handige hulpmiddelen, bijvoorbeeld een bed met een verstelbaar hoofdeinde. Zo kun je bij benauwdheid meer overeind zitten.

Medicijnen innemen

Vergeet je weleens om je medicijnen op tijd in te nemen? Zoek dan naar praktische hulpmiddelen die je eraan herinneren.

Hulpmiddelen

• Een eenvoudige medicijndoos om de medicijnen over de week te verdelen
  • Een medicijndoos met een alarm of met een verdeler die op het juiste moment een zakje pillen in de juiste dosis afgeeft
  • Een medicijnenapp die met geluid of een trilling aangeeft als het tijd is om de medicijnen in te nemen.

Vraag bij de apotheek naar de mogelijkheden.

Terug naar leven met hartfalen

Vragen over hartfalen?

• Chat op deze pagina met een voorlichter
  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)