Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  IST is een zeldzame hartritmestoornis die het meest voorkomt bij jonge vrouwen. De hartslag is altijd hoger dan 100 slagen per minuut. IST staat voor Inappropriate Sinus Tachycardie. In Nederland wordt soms de term ‘ongepaste sinustachycardie’ gebruikt.

  Oorzaken

  Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van IST. Mogelijk is er een afwijking in de sinusknoop. De sinusknoop regelt de snelheid waarmee het hart klopt. De sinusknoop voelt normaal gesproken precies aan hoeveel prikkels hij moet afgeven.

  Bij IST geeft de sinusknoop te veel prikkels af. De hartslag is altijd hoger dan 100 slagen per minuut. Bij weinig inspanning kan de hartslag al snel toenemen, en is die vaak hoger dan voor de inspanning nodig is. Soms zijn er andere aandoeningen of kan medicijngebruik de hoge hartslag verklaren. 

  Symptomen en diagnose

  Symptomen van IST zijn:

  • overdag altijd een hartslag boven de 100
  • normale hartslag tijdens de nacht (sinusritme)
  • abnormale toename van de hartslag bij (lichte) inspanning
  • moeheid
  • duizeligheid
  • (neiging tot) flauwvallen

  De ernst van de klachten verschilt per persoon. Sommige patiënten hebben veel klachten, anderen hebben er veel minder last van. 

  De arts stelt de diagnose IST meestal met een Holteronderzoek.

  > Meer over diagnose ritmestoornissen

  Vragen over ritmestoornissen?

  • Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

  Gelijkenis met andere ritmestoornissen

  De symptomen van IST lijken op de symptomen van POTS (Postural Orthostatisch Tachycardie Syndroom). Bij POTS gaat de hartslag omhoog als iemand van houding veranderd. Bijvoorbeeld als iemand rechtop gaat zitten of gaat staan. Om POTS uit te sluiten, kan een kanteltafeltest worden uitgevoerd.

  Een andere aandoening die op  IST lijkt is Sinus Node Reentrant Tachycardia (SNRT). Bij SNRT is de hartslag verhoogd doordat de prikkel rondcirkelt in of rond de sinusknoop. De symptomen zijn mild. SNRT komt vooral voor bij oudere mensen. Bij SNRT treedt de ritmestoornis plotseling op en deze stopt ook plotseling. Bij IST is de ritmestoornis altijd aanwezig.

  Sommige wetenschappers zien IST als een bijzondere vorm van het Sick Sinus Syndroom.

  > Meer over Sick Sinus Syndroom

  Nieuwsbrief Hartstichting

  Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

  Schrijf je in

  Behandeling IST

  Meestal schrijft de arts bètablokkers voor. Dit zijn medicijnen die het hart rustiger laten kloppen. De arts kan ook andere medicijnen geven die het hartritme beïnvloeden, zoals calciumblokkers. Ook het medicijn ivabradine werkt vaak goed. Het kan een tijdje duren voordat het juiste medicijn of combinatie van medicijnen is gevonden. 

  Bij ernstige klachten wordt soms een katheterablatie uitgevoerd. Dit kan gedaan worden voor een deel van de sinusknoop of de hele sinusknoop. In het laatste geval is een pacemaker nodig. Die neemt dan de functie van de sinusknoop over.

  > Meer over behandeling ritmestoornissen

  Gids Hartritme

  Lees alles over je hartslag en welke hartritmestoornissen er zijn. En kom meer te weten over hartkloppingen, overslagen of een hoge of lage hartslag. 

  > Ga naar de gids