Naar content if (isProduction) { } else { }

Cijfers hart- en vaatziekten

Elk jaar brengen we een cijferboek uit met de nieuwste cijfers in Nederland. Bekijk hier de actuele cijfers over hart- en vaatziekten.

Cijfers hart- en vaatziekten

In Nederland zijn er zo'n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte.

• Elke dag sterven 101 mensen aan een hart- of vaatziekte: 50 mannen en 51 vrouwen.
  • Elke dag sterven 24 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte
  • Elke dag worden zo'n 650 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte.

Cijfers vrouwen en hart- en vaatziekten

• In 2020 overleden 18.411 vrouwen aan een hart- of vaatziekte: zo'n 51 per dag.
  • 1 op de 4 vrouwen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.
  • Elke dag worden 258vrouwen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte.
  • In Nederland leven naar schatting 720.000 vrouwen met een hart- of vaatziekte.

> Meer lezen over hartklachten bij vrouwen

Cijfers hartinfarct

In 2020 kwamen er ongeveer 34.000 mensen in ons land in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct.

• Elke dag komen ongeveer 93 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht.
  • Elke dag sterven gemiddeld zo’n 13 mensen aan een hartinfarct: 8 mannen en 5 vrouwen.
  • De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 75 jaar bij mannen en 81 jaar bij vrouwen.

> Meer lezen over hartinfarct

Cijfers hartfalen

Elk jaar krijgen bijna 38.000 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen: 52% is vrouw en 48% man. Naar schatting leven er zo'n 240.000 mensen met hartfalen in Nederland. Hiervan is twee derde 75 jaar of ouder.

• In 2020 stierven ruim 7.000 mensen aan hartfalen. Per dag zijn dit zo'n 11 vrouwen en 9 mannen.
  • Jaarlijks zijn er ruim 29.000 ziekenhuisopnamen voor hartfalen.
  • Vrouwen zijn gemiddeld 88 jaar als ze overlijden aan hartfalen en mannen gemiddeld 84 jaar.

> Meer lezen over hartfalen

Cijfers boezemfibrilleren

363.000 mensen in Nederland weten dat ze boezemfibrilleren hebben. Naar schatting zijn er daarnaast 80.000 mensen met boezemfibrilleren die het nog niet weten. Dit komt omdat de diagnose nooit gesteld is.

• Ruim de helft van de patiënten met boezemfibrilleren is 75 jaar of ouder.
  • In 2020 kwamen er per dag 81 mensen in het ziekenhuis terecht vanwege boezemfibrilleren: 44 mannen en 37 vrouwen.

> Meer lezen over boezemfibrilleren

Cijfers beroerte

Elk jaar worden zo’n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Dat zijn er ongeveer 110 per dag. Ongeveer 80% van de mensen met een beroerte heeft een herseninfarct. 20% heeft een hersenbloeding.

• In Nederland leven bijna 360.000 mensen met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct.
  • In 2020 stierven ongeveer 8.800 mensen aan een beroerte: zo'n 24 mensen per dag.
  • Mannen zijn gemiddeld 79 jaar als ze overlijden aan een beroerte en vrouwen 84 jaar.
  • Na 3 maanden na hun opname in het ziekenhuis, kunnen ongeveer 2 op de 3 beroerte-patiënten weer zelfstandig leven.

> Meer lezen over beroerte

Cijfers hartstilstand en reanimatie

In gemiddeld 70% van de gevallen vindt een reanimatie thuis plaats. De rest is op straat, in een openbaar gebouw of tijdens sport of ontspanning ergens anders.

Enkele feiten over reanimatie uit onderzoeken in Nederland op een rij:

• in Nederland zijn er 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis
  • in ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren. Dit gebeurt dan al voor de komst van de ambulance
  • gemiddelde leeftijd van iemand met een hartstilstand is 67 jaar
  • de overlevingskans bij een hartstilstand is gemiddeld 23%

> Meer lezen over hartstilstand

Cijfers hart- en vaatziekten

Elk jaar brengt de Hartstichting een cijferboek uit. Hierin staan de nieuwste cijfers van hart- en vaatziekten in Nederland. Download de 5 meest recente cijferboeken.

Meer hart- en vaatcijfers

Hart & Vaatcijfers is een samenwerking tussen de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en de Hartstichting. Op de website vind je actuele cijfers over ziektebeelden en behandelingen.

Blijf op de hoogte met elke maand het laatste Hartnieuws in je mailbox.