Hartstichting.nl wordt geladen

Cijfers hart- en vaatziekten

In Nederland zijn er zo'n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte.

• Elke dag sterven 100 mensen aan een hart- of vaatziekte: 50 mannen en 50 vrouwen.
  • Elke dag sterven 24 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte
  • Elke dag worden zo'n 640 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte.

Cijfers hart- en vaatziekten bij vrouwen en mannen

• In 2020 overleden 18.411 vrouwen en 18.168 mannen aan een hart- of vaatziekte: 50 vrouwen en 50 mannen per dag.
  • 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 5 mannen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.
  • Elke dag worden 258 vrouwen en 382 mannen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte.
  • In Nederland leven naar schatting 720.000 vrouwen en 785.000 mannen met een hart- of vaatziekte.

Cijfers hartinfarct

In 2020 kwamen er ongeveer 34.000 mensen in ons land in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct.

• Elke dag komen ongeveer 92 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht.
  • Elke dag sterven gemiddeld zo’n 13 mensen aan een hartinfarct: 8 mannen en 5 vrouwen.
  • De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 75 jaar bij mannen en 81 jaar bij vrouwen.

Cijfers hartfalen

Elk jaar krijgen bijna 38.000 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen: 52% is vrouw en 48% man. Naar schatting leven er zo'n 240.000 mensen met hartfalen in Nederland. Hiervan is twee derde 75 jaar of ouder.

• In 2020 stierven ruim 7.000 mensen aan hartfalen. Per dag zijn dit zo'n 11 vrouwen en 9 mannen.
  • Jaarlijks zijn er ruim 29.000 ziekenhuisopnamen voor hartfalen.
  • Vrouwen zijn gemiddeld 88 jaar als ze overlijden aan hartfalen en mannen gemiddeld 84 jaar.

Meer hart- en vaatcijfers

Hart & Vaatcijfers is een samenwerking tussen de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en de Hartstichting. Op de website vind je actuele cijfers over ziektebeelden en behandelingen.

Cijfers boezemfibrilleren

363.000 mensen in Nederland weten dat ze boezemfibrilleren hebben. Naar schatting zijn er daarnaast 80.000 mensen met boezemfibrilleren die het nog niet weten. Dit komt omdat de diagnose nooit gesteld is.

• Ruim de helft van de patiënten met boezemfibrilleren is 75 jaar of ouder.
  • Elk jaar worden ongeveer 30.000 patiënten in het ziekenhuis opgenomen voor boezemfibrilleren en zijn er ruim 26.000 dagopnamen voor behandeling van boezemfibrilleren. Meer mannen dan vrouwen.

Cijfers beroerte

In 2020 werden bijna 40.000 mensen getroffen door een beroerte en ruim 53.000 door een TIA. Elke dag worden 105 mensen getroffen door een beroerte en 147 door een TIA. Ongeveer 80% van de mensen met een beroerte heeft een herseninfarct. 20% heeft een hersenbloeding.

• In Nederland leven bijna 366.000 mensen met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct.
  • In 2020 stierven ongeveer 8.800 mensen aan een beroerte. Dat zijn 24 mensen per dag, 10 mannen en 14 vrouwen.
  • Mannen zijn gemiddeld 79 jaar als ze overlijden aan een beroerte en vrouwen 82 jaar.
  • Ongeveer 2 op de 3 patiënten met een herseninfarct en 1 op de 3 patiënten met een hersenbloeding kunnen 3 maanden na hun ziekenhuisopname voor beroerte weer zelfstandig leven.

Cijfers hartstilstand en reanimatie

In gemiddeld 70% van de gevallen vindt een reanimatie thuis plaats. De rest is op straat, in een openbaar gebouw of tijdens sport of ontspanning ergens anders.

Enkele feiten over reanimatie uit onderzoeken in Nederland op een rij:

• in Nederland zijn er 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis
  • in ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren. Dit gebeurt dan al voor de komst van de ambulance
  • gemiddelde leeftijd van iemand met een hartstilstand is 67 jaar
  • de overlevingskans bij een hartstilstand is gemiddeld 23%

Cijferboeken

Elk jaar brengt de Hartstichting een cijferboek uit. Hierin staan de nieuwste cijfers van hart- en vaatziekten in Nederland. Download de 5 meest recente cijferboeken.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks nieuwsbrieven van de Hartstichting. Zo blijf je op de hoogte van het allerlaatste nieuws.
Een vrouw gebruikt haar laptop