Hartstichting.nl wordt geladen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • ​2 ansjovisfilets
  • 50 milliliter halfvolle melk
  • 1 citroen
  • bosje peterselie
  • 1 blik tonijn op water à 200 gram
  • 4 eetlepels ricotta
  • 1 theelepel olijfolie
  • versgemalen peper
  • 200 gram kalfsfricandeau (niet te dun gesneden)
  • 1 fijngehakte rode ui*
  • volkoren brood

* Het oorspronkelijke recept bevat 2 eetlepels kappertjes. Deze zijn relatief zout en daarom zijn ze vervangen door rode ui. 

Bereiding

Maak het tonijnmengsel

Week eerst de ansjovisfilets een half uur in de melk. Laat de tonijn daarna uitlekken. Dep de ansjovis droog met keukenpapier en snijd het in stukjes. Pers de citroen uit en hak de peterselie fijn. Meng de tonijn, ansjovis, 2 eetlepels citroensap, ricotta, olijfolie en de helft van de peterselie. Pureer het mengsel met een staafmixer of in de keukenmachine. Breng het op smaak met peper.

Serveren

Leg de plakjes fricandeau op een schotel en doe er tonijnsaus overheen. Bestrooi het geheel met de rest van de peterselie en de rode ui. Serveer met volkoren brood. 

Gezond variëren

Minder zout

Ansjovis en kappertjes zijn vrij zout. Spoel de ansjovis uit blik en de kappertjes daarom af voordat je ze gebruikt. Of week ze in melk om ze minder zout te maken.

Vegetarisch

Maak de vitello tonnato met dunne plakken courgette of biet als vervanging van de fricandeau. Strooi er eventueel een handje ongezouten zaden of pitten over als topping.