Vitello tonnato
Probeer dit heerlijke Italiaanse voorgerecht eens zelf met dit gemakkelijke recept. Je maakt het met kalfsvlees en een saus van tonijn, ansjovis en peterselie.
Ingrediënten
- 2 ansjovisfilets
- 50 milliliter halfvolle melk
- 1 citroen
- bosje peterselie
- 1 blik tonijn op water à 200 gram
- 4 eetlepels ricotta
- 1 theelepel olijfolie
- versgemalen peper
- 200 gram kalfsfricandeau (niet te dun gesneden)
- 1 fijngehakte rode ui*
- volkoren brood
* Het oorspronkelijke recept bevat 2 eetlepels kappertjes. Deze zijn relatief zout en daarom zijn ze vervangen door rode ui.
Bereiding
Maak het tonijnmengsel
Week de ansjovisfilets een half uur in de melk. Pers de citroen uit. Hak de peterselie fijn. Laat de tonijn uitlekken. Dep de ansjovis droog met keukenpapier en snijd ze in stukjes. Pureer de tonijn, ansjovis, 2 eetlepels citroensap, ricotta, olijfolie en de helft van de peterselie met een staafmixer of in de keukenmachine. Breng op smaak met peper.
Serveren
Leg de plakjes fricandeau op een schotel en doe er tonijnsaus overheen. Bestrooi het geheel met de rest van de peterselie en de rode ui. Serveer met volkoren brood.
Gezond variëren
Minder zout
Ansjovis en kappertjes zijn erg zout. Spoel de ansjovis uit blik en de kappertjes daarom af voordat je ze gebruikt. Of week ze in melk om ze minder zout te maken.
Vegetarisch
Maak de vitello tonnato met dunne plakken courgette of biet als vervanging van de fricandeau. Strooi er eventueel een handje ongezouten zaden of pitten over als topping.