Vitello tonnato
Dol op de Italiaanse keuken? Probeer dan eens dit heerlijke voorgerecht met dit makkelijke recept. Je maakt het met kalfsvlees en een saus van tonijn, ansjovis en peterselie.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 ansjovisfilets
- 50 milliliter halfvolle melk
- 1 citroen
- bosje peterselie
- 1 blik tonijn op water à 200 gram
- 4 eetlepels ricotta
- 1 theelepel olijfolie
- versgemalen peper
- 200 gram kalfsfricandeau (niet te dun gesneden)
- 1 fijngehakte rode ui*
- volkoren brood
* Het oorspronkelijke recept bevat 2 eetlepels kappertjes. Deze zijn relatief zout en daarom zijn ze vervangen door rode ui.
Bereiding
Maak het tonijnmengsel
Week eerst de ansjovisfilets een half uur in de melk. Laat de tonijn daarna uitlekken. Dep de ansjovis droog met keukenpapier en snijd het in stukjes. Pers de citroen uit en hak de peterselie fijn. Meng de tonijn, ansjovis, 2 eetlepels citroensap, ricotta, olijfolie en de helft van de peterselie. Pureer het mengsel met een staafmixer of in de keukenmachine. Breng het op smaak met peper.
Serveren
Leg de plakjes fricandeau op een schotel en doe er tonijnsaus overheen. Bestrooi het geheel met de rest van de peterselie en de rode ui. Serveer met volkoren brood.
Gezond variëren
Minder zout
Ansjovis en kappertjes zijn vrij zout. Spoel de ansjovis uit blik en de kappertjes daarom af voordat je ze gebruikt. Of week ze in melk om ze minder zout te maken.
Groene twist
Maak de vitello tonnato met dunne plakken courgette of biet als vervanging van de fricandeau. Strooi er eventueel een handje ongezouten zaden of pitten over als topping.
Interessant voor jou
Rode bietencarpaccio met geitenkaas
Dit voorgerecht is bijzonder, maar eenvoudig om te maken. Het is ook een feestje op je bord om te zien!Asperges met coquilles en wijndressing
Ook met dit voorgerecht kan je aankomen op elke dinnerparty. De perfecte combi van fris, romig en verfijnd.Volkoren plaatpizza
Hou je van Italiaans eten? Probeer dan ook deze volkoren plaatpizza. Varieer met de groenten om steeds een andere pizza op tafel te toveren.