> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Matig alcoholgebruik verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. Maar alcoholgebruik verhoogt wel het risico op borstkanker. Het algemene advies is: drink niet of drink maximaal 1 glas alcohol per dag.

  Tips en adviezen voor alcoholgebruik

  Er is bewezen dat matig gebruik van alcohol, vooral wijn, de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. De Gezondheidsraad adviseert om niet uit gezondheidsredenen alcohol te drinken. Dus blijf een niet-drinker. Drink je wel af en toe een glaasje? Dan geldt voor mannen en vrouwen: maximaal 1 glas alcohol per dag.

  Met deze tips ga je verantwoord om met alcohol:

  • drink niet elke dag om de kans op verslaving te verkleinen
  • drink geen grote hoeveelheden alcohol achter elkaar
  • gebruik geen alcohol bij zwangerschap of borstvoeding
  • drink geen alcohol onder de 18 jaar
  • geniet van het glaasje alcohol, maar drink daarnaast ook voldoende vocht. Bijvoorbeeld een glas water

  Naast deze adviezen is het verstandig gezond te eten en voldoende te bewegen. Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

  Verschillen alcoholgebruik mannen en vrouwen

  Vrouwen kunnen minder alcohol verwerken dan mannen. Ze zijn daarom over het algemeen sneller dronken. En ze merken eerder de gevolgen van te veel drinken. Dit komt omdat de lever van de vrouw veel minder alcohol kan verwerken dan die van de man. Er blijft meer alcohol in het bloed zitten. Het is verstandig om ook een glas water te drinken als je een glas alcohol drinkt.

  Effecten alcohol op lange termijn

  Te veel alcohol drinken is een risico. Het verhoogt op langere termijn de kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen.

  Vragen over dit onderwerp?

  Mail de Infolijn

  Bel 0900 3000 300 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13.00 uur)

  Lees meer over gezond eten

  Stevigere aanpak nodig voor minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding

  Stevigere aanpak nodig voor minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding

  Nieuw systeem voor kleurcodes op etiketten

  Nieuw systeem voor kleurcodes op etiketten

  Blog: stop met kindermarketing ongezonde voeding

  Blog: stop met kindermarketing ongezonde voeding