Hartstichting.nl wordt geladen

1. Je kunt niet afvallen door te wandelen

Dit is een fabel! Wanneer je wandelt, verbrandt jouw lichaam calorieën. Je valt af als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Iemand van 80 kilo verbrandt ongeveer 294 calorieën met een uur wandelen. Bekijk hieronder hoeveel calorieën jij per uur verbrandt met wandelen.

Gewicht/snelheid 60 kilo 70 kilo 80 kilo 90 kilo
3.2 km/u 176 kcal 206 kcal 235 kcal 265 kcal
4 km/u 189 kcal 221 kcal 252 kcal 284 kcal
4.5 - 5.1 km/u 221 kcal 257 kcal 294 kcal 331 kcal
5.6 km/u 271 kcal 316 kcal 361 kcal 406 kcal
6.4 km/u 315 kcal 368 kcal 420 kcal 473 kcal

 

Gezonde voeding

Wil je graag afvallen? Combineer het wandelen dan met gezonder én minder eten. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen. Zo hoef je minder calorieën te verbanden met wandelen.

2. Hardlopen is beter dan wandelen

Dit is een fabel! Wandelen is goed voor je en heeft veel voordelen. Je kunt het makkelijk volhouden en je krijgt er niet zo snel blessures door. Klinkt dit als iets voor jou? Je hebt alleen maar goede schoenen nodig om te beginnen. Dit maakt wandelen, in combinatie met gezond eten, een simpele manier om af te vallen. Toch heeft hardlopen ook voordelen: je verbrandt er meer calorieën mee in dezelfde tijd.

Bewegen én bijdragen aan een goed doel?

Door mee te doen aan onze events sla je twee vliegen in 1 klap. je bent lekker sportief bezig én je draagt bij aan levensreddend onderzoek! Voor welk event ga jij?
Een vrouw wandelt met haar partner op het strand

3. Wandelen is net zo belangrijk als een intensieve work-out

Dit is een feit! Wandelen is een vorm van matig intensief bewegen. Bij matig intensieve beweging worden je hartslag en ademhaling hoger. Je kunt er nog wel bij praten. We adviseren om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Het gaat dan wel om stevig wandelen en niet om slenteren.

4. Je moet 10.000 stappen per dag zetten

Dit is geen feit en geen fabel! Volgens bewegingswetenschapper Thea Kooiman krijg je bij 8.000 stappen per dag voldoende beweging. Om af te vallen is het goed om nog wat meer te bewegen. Bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag. Dit kun je bijhouden met een stappenteller op je telefoon.

Een 'zittend leven'

Mensen die minder dan 5.000 stappen per dag zetten, leiden een 'zittend leven'. Wist jij dat deze mensen een grotere kans op hart- en vaatziekten hebben? Probeer daar dus zeker boven te zitten. 8.000 stappen per dag is een nog betere richtlijn. Hiermee verlaag je de kans op hart- en vaatziekten flink.

Tip!

Zit je veel op het werk? Loop dan eens langs bij een collega of gebruik het toilet op een andere verdieping. Zo zet je wat extra stappen.

5. Wandelen is goed voor je spieren

Dit is een feit! Door te wandelen train je voornamelijk je been- en bilspieren. Met een stevige wandeling versterk je ook je buik- en rugspieren. Wil je jouw spieren meer uitdagen? Kies dan voor een route met veel heuvels of trappen. Zo krijg je ook meer uithoudingsvermogen. Dit maakt je hart en longen sterker.

6. Wandelen heeft veel gezondheidsvoordelen

Dit is een feit! Wandelen kan helpen bij het afvallen én heeft veel andere voordelen. Maak jij elke dag een stevige wandeling van minimaal 30 minuten? Dan kun je je bloeddruk al flink verlagen. Wandelen is ook goed voor:

  • je doorbloeding;
  • je rusthartslag;
  • je cholesterol;
  • je humeur.

7. Wandelen is saai

Dit is een fabel! Er zijn veel manieren om wandelen leuker te maken. Probeer bijvoorbeeld steeds een andere route. In ons 'Wandelmagazine' staan 36 leuke wandelroutes door heel Nederland. Je kunt ook je favoriete muziek of podcast opzetten. Ga je liever niet alleen? Zoek dan een maatje en ga samen op pad.