Advies alcoholgebruik

Van matig gebruik van alcohol, in het bijzonder van wijn is aangetoond dat het de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Het advies van de Gezondheidsraad aan niet-drinkers is om niet uit gezondheidsredenen alcohol te gaan drinken. Dus blijf niet-drinker. Drinkt u wel af en toe een glaasje, dan geldt voor zowel mannen als vrouwen het advies: maximaal 1 glas alcohol per dag.

Verschillen mannen en vrouwen

Vrouwen kunnen minder alcohol verwerken dan mannen. Ze zijn daarom over het algemeen sneller dronken en merken eerder de gevolgen van te veel drinken. Dit komt omdat de lever van de vrouw veel minder alcohol kan verwerken dan die van de man. Er blijft meer alcohol in het bloed zitten. Het is verstandig om ook een glas water te drinken als u een glas alcohol drinkt.

Effecten alcohol op lange termijn

Overmatig alcoholgebruik verhoogt op langere termijn het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen. 

Tips en adviezen

Enkele tips om verantwoord om te gaan met alcohol zijn:

  • Drink niet elke dag om de kans op verslaving te verkleinen.
  • Drink geen grote hoeveelheden alcohol achter elkaar.
  • Gebruik geen alcohol bij zwangerschap of borst­voe­ding.
  • Drink geen alcohol onder de 18 jaar.
  • Geniet van het glaasje alcohol en drink daarnaast ook voldoende vocht, bijvoorbeeld een glas water.

Naast deze adviezen is het verstandig gezond te eten en en voldoende te bewegen. Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze activiteiten, hart- en vaatziekten en wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer over gezond leven

Deel via: