"Het is echt toeval dat bij mij een hoge bloeddruk is ontdekt"

"Mijn hoge bloeddruk is echt bij toeval ontdekt"

Anita is 45 jaar als bij haar een hoge bloeddruk wordt geconstateerd. Bij toeval, want ze had geen klachten. Inmiddels is haar bloeddruk goed. Regelmatig laat ze dit controleren. Belangrijk, want een hoge bloeddruk vergroot de kans op het krijgen van een hart- of vaatziekte.

Check op mijn werk

“Het is inmiddels al heel wat jaartjes geleden. Het was in 2009, ik was 45 jaar. We konden via mijn werk vrijwillig een check doen. De uitslag was alarmerend: mijn bovendruk was 220 en de onderdruk 160. Ik schrok wel, de dame die mijn bloeddruk opnam ook. Ze heeft nog een paar keer opnieuw gemeten, maar de uitkomst was steeds veel te hoog. Ik had geen klachten, dus het is echt toeval dat het bij mij ontdekt is. Ik had het nooit verwacht.”

Naar de huisarts

“Bij een licht verhoogde bloeddruk krijg je het advies om thuis nog eens te meten. Maar met een bovendruk boven de 180 moet je echt wel naar de huisarts. Daar was mijn bloeddruk opnieuw te hoog. De huisarts gaf me in eerste instantie plastabletten, maar die hielpen niet. Na een paar weken kreeg ik andere medicijnen, maar de bloeddruk bleef te hoog."

"De huisarts stuurde me door naar de internist in het ziekenhuis. Van hem kreeg ik een combinatiemedicijn. Dat sloeg wel aan, mijn bloeddruk ging omlaag. Die medicijnen heb ik uiteindelijk 7 jaar geslikt. Ook slikte ik in die tijd cholesterolverlagers. Uiteraard liet ik regelmatig mijn bloeddruk meten, om te kijken of mijn bloeddruk nog hoog was.”

Aanpassen leefstijl

“De arts gaf het advies om ook mijn leefstijl aan te passen om de bloeddruk te verlagen. Daar kwam bij dat ik echt te zwaar was, ik wilde graag afvallen. Dat lukte, ik viel 20 kilo af. Het ging niet snel, ik heb er 3 jaar over gedaan."

"Ik ben minder zout en suiker gaan eten. En juist meer plantaardige producten gaan gebruiken. Ik eet nu veel groente en fruit, volkorenproducten en meer vis. Bewegen deed ik al. Behalve de dagelijkse beweging, ga ik ook 2 keer per week sporten hier in de sportschool. Dit is een sportschool speciaal voor vrouwen. Ze werken met korte circuits, onder goede begeleiding. Dat werkt stimulerend en het is bovendien heel gezellig. Dan hou je het langer vol.”

Geen medicijnen meer nodig

“Mijn gezondere leefstijl heeft ook effect gehad op mijn bloeddruk. De medicijnen voor hoge bloeddruk kon ik geleidelijk afbouwen. Inmiddels slik ik sinds 2017 helemaal geen medicijnen meer en is mijn bloeddruk altijd goed. Ik hou dat wel in de gaten en meet met regelmaat mijn bloeddruk. Dat is niet ingewikkeld, het is zo gedaan. Je hoort zelfs steeds vaker dat mensen dat gewoon thuis doen en zelf een bloeddrukmeter aanschaffen. Die zijn ook echt zo duur niet."

Meer mensen in de familie

“In onze familie komt hoge bloeddruk veel voor. Mijn zusje en tante hebben het ook en mijn oma had er last van. Bij mijn moeder is het nooit geconstateerd, maar zij heeft wel hartproblemen gekregen. Als je van meer familieleden hoort dat ze een hoge bloeddruk hebben, is het daarom goed om dit een keer te laten controleren."

Nieuwe leefstijl bevalt goed

"Ik ben blij dat ik het op tijd wist en dat ik er wat aan heb kunnen doen. Mijn nieuwe leefstijl bevalt me heel goed. Het kost me nu geen moeite meer. Als je in kleine stapjes je eetgewoonten aanpast, hou je het langer vol."

"Mijn kinderen geef ik ook mee dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen. Ze vonden mijn aanpassingen in bijvoorbeeld het eten in het begin niet leuk. Maar ze wenden er snel aan. Zij wonen nu op zichzelf en hebben de gezonde leefstijl helemaal overgenomen. Dat betekent gezond eten en genoeg bewegen. Maar ook op tijd rust nemen en soms de lat even wat lager leggen."

Meet regelmatig je bloeddruk

"Een hoge bloeddruk is een sluipend probleem. Daarom is het zo gevaarlijk. Er zijn heel veel mensen die een hoge bloeddruk hebben. Maar omdat je er niets van merkt, laat je het niet zo snel controleren. Gelukkig ben ik er op tijd bij. Ik wil anderen ook oproepen om regelmatig je bloeddruk te meten. Je zou het vanaf je 40e eigenlijk in je agenda moeten zetten, net zoals de apk voor je auto."

Houd je bloeddruk goed. Ontvang elke maand beweegtips en recepten in je mailbox.

Ja, graag!

Meer lezen

Loes Haverkort

Loes Haverkort: "APK voor je hart is echt nodig"