Hartstichting.nl wordt geladen

Tussen de oren

“Ik had veel last van mijn buik, was erg vermoeid en had nog wat andere klachten. Maar er kwam nooit een duidelijke oorzaak naar voren uit onderzoek. Uit wanhoop zocht ik mijn heil in het alternatieve circuit, maar ook dat hielp niet. Steeds kreeg ik weer te horen ‘leer er maar mee leven’. Ik ging zelfs geloven dat het tussen mijn oren zat en ik een hypochonder was.”

Ik voelde me 80

“Van nature ben ik actief en vrolijk type. Maar ik herkende ik mezelf steeds minder. Ik was alleen maar moe. Na mijn werk kon ik niks meer. Het frustreerde me dat ik er niet voor mijn gezin kon zijn. Ik voelde me 80, terwijl ik pas 50 was.”

Annemiek harkt in de tuin.

Vaak naar huis gestuurd

“Op een gegeven moment belandde ik op de spoedeisende hulp met hevige buikpijn. Ze konden niks vinden en stuurden me naar huis. Een maand later zat ik er weer. Ook toen hebben ze mijn hart niet onderzocht. Wel kreeg ik een buikonderzoek, maar daar kwam niks uit.”

“Zo’n 3 maanden later ging het weer mis. Ik ging vroeg naar bed met hevige pijn in mijn borststreek en ik was erg misselijk. In het ziekenhuis zagen ze niks raars op het hartfilmpje. ​Pas de derde keer dat ik er was dachten ze wél aan mijn hart. Het was een hartinfarct, en goed mis met mijn vaten. Ik kreeg maar liefst 4 omleidingen. Het was kantje boord.”

Had willen weten dat ik risico liep

“Hadden ze het kunnen voorspellen? Misschien wel. Ik had al jong een hoge bloeddruk en al een TIA gehad. Dat waren wel duidelijke tekens. Ook kwam ik al op mijn 35e in de overgang. Pas later hoorde ik dat je dan ook een iets hoger risico hebt. Als ik dat eerder had geweten, was ik alerter geweest en had ik me niet laten wegsturen. Of had ik zelf vaker mijn bloeddruk gemeten of mijn cholesterolwaarden laten controleren.”

Een heel ander mens

“Nu gaat het weer redelijk goed. Ik heb nog steeds wel klachten, maar ik weet nu waar ze vandaan komen. Het zat niet tussen mijn oren, dat is ook een grote opluchting. En ik ben nog steeds onder controle bij de cardioloog. Zo kan er op tijd gesignaleerd worden als er weer iets mis is. Langzaam is mijn leven weer een beetje op orde. Ik kan weer dingen ondernemen, zoals korte uitjes met vriendinnen.”

Portretfoto van Annemiek voor een vijver.

Onderzoek nodig

“Wat ik heb meegemaakt mag andere vrouwen niet overkomen. Het zou mooi zijn als het onderzoekers lukt om vrouwen en mannen met een hoog risico er eerder uit te pikken. Die kunnen dan op tijd starten met het aanpassen van de leefstijl. En als het nodig is moeten ze misschien medicijnen slikken, zoals bloeddruk- of cholesterolverlagers. Maar als je hiermee hartproblemen kunt voorkomen, dan is het dat wel waard.”