Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer en hoe langer je rookt, des te hoger het risico. Stoppen met roken heeft altijd zin.

Verhoogd risico hart- en vaatziekten

Door te roken heb je een hoger risico op een hartinfarct, hartfalen, beroerte of etalagebenen. Ook mensen die meeroken hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Schadelijke stoffen in tabak

Stoffen in tabak zijn schadelijk voor het hart en de bloedvaten:

• nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk
    • koolmonoxide verdringt zuurstof in het bloed
    • tabaksdeeltjes beschadigen de vaatwand sneller

Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft altijd zin. Na het stoppen met roken neemt het risico op hart- en vaatziekten snel af. Een jaar na het stoppen met roken is de kans op een hartinfarct en angina pectoris (pijn op de borst) al de helft kleiner. En na 15 jaar heb je evenveel risico als iemand die nooit heeft gerookt.

> Meer over stoppen met roken

Vragen over dit onderwerp?

Mail de Infolijn

Bel 0900 3000 300 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13.00 uur)

Lees meer over roken

Nog veel te winnen om sportclubs gezonder te maken

Tabaksfabrikanten op zwarte lijst van UN Global Compact

Tabak in een duurzaamheidsindex? Bespottelijk!