Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Ons lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. Overal in het lichaam is cholesterol nodig. Om op de juiste plek te komen wordt het via het bloed vervoerd.

Waarom cholesterol nodig is

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Het lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein deel zit in ons eten. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Onder allerlei omstandigheden kan dit uit balans raken. Te veel cholesterol is schadelijk.

Goed en slecht cholesterol

Cholesterol is altijd hetzelfde stofje. Om de kleine bolletjes cholesterol zit een laagje eiwit. Dit laagje zorgt ervoor dat het cholesterol door het bloed vervoerd kan worden. De 2 belangrijkste eiwit-cholesteroldeeltjes zijn LDL en HDL. LDL wordt slecht cholesterol genoemd en HDL goed cholesterol.

Slecht cholesterol

LDL (low density lipoproteïne) vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. LDL-verbindingen kunnen zich vastzetten in de binnenwand van bloedvaten. Ze blijven plakken aan beschadigingen van de vaatwanden.

Deze beschadigingen kunnen het gevolg zijn van roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht en het bloed kan er steeds moeilijker doorheen stromen. Dit staat bekend als slagaderverkalking. Een hoog LDL bevordert het ontstaan van slagaderverkalking. Het wordt daarom het slechte cholesterol genoemd.

> Meer over slagaderverkalking

Goed cholesterol

HDL (high density lipoproteïne) zorgt voor transport van cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever. De lever zorgt er vervolgens voor dat het cholesterol het lichaam verlaat via de ontlasting. Hoe hoger het HDL-cholesterol, hoe beter de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever. Het wordt daarom het goede cholesterol genoemd.

Wat is jouw hartleeftijd?

Bereken in 2 minuten

Triglyceriden

Naast cholesterol is vet in het bloed ook aanwezig in de vorm van triglyceriden. De vetten in de voeding bestaan voornamelijk in de vorm van triglyceriden. Een verhoging van het triglyceridengehalte in het bloed treedt kortdurend na elke maaltijd op. Triglyceriden worden normaal gesproken ook snel weer opgenomen uit het bloed. Dan daalt het gehalte in het bloed weer.

Hoe lager het triglyceridengehalte, hoe beter. Een verhoogd triglyceridengehalte draagt namelijk ook bij aan het ontstaan van slagaderverkalking. Maar het is niet zo’n duidelijke risicofactor als LDL-cholesterol. Gezond eten kan vaak helpen om het triglyceridengehalte te verlagen.

Gecombineerde hyperlipidemie

Gecombineerde hyperlipidemie is een vetstofwisseling waarbij cholesterol en triglyceriden verhoogd zijn. Vaak is hierbij het HDL-cholesterol verlaagd. Er wordt uitgegaan van een erfelijke aanleg voor deze combinatie van factoren. Het komt ook voor in combinatie met diabetes type 2. Gecombineerde hyperlipidemie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Houd je cholesterol goed met de handige eet- en beweegtips uit onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in

Meer in de Gids Cholesterol
  • Wat is cholesterol?

  • Cholesterolwaarden

  • Cholesterol meten

  • Cholesterol goed houden

Vragen over cholesterol? 

  • Chat over jouw waarden met de Infolijn (ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur)
  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
;