Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Het lichaam heeft cholesterol nodig om goed te functioneren. Cholesteroldeeltjes worden via het bloed vervoerd. 

Waarom is cholesterol nodig?

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Om het bolletje zit een laagje eiwit. Dit zorgt ervoor dat cholesterol vervoerd kan worden door het bloed. 

Bij cholesterol denk je misschien aan een 'slecht' stofje. Maar ons lichaam heeft ook cholesterol nodig. Het lichaam gebruikt dit stofje als bouwsteen voor cellen en hormonen en voor de aanmaak van gal.

Aanmaak van cholesterol

Een klein deel van het cholesterol krijg je binnen via het eten. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Normaal gesproken wordt hier precies genoeg cholesterol aangemaakt.

Verschillende soorten

Bij het meten van je cholesterol worden er meerdere stofjes gemeten: LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en bepaalde vetdeeltjes (triglyceriden). 

LDL: slecht cholesterol

LDL-cholesterol noemen ze ook wel slecht cholesterol. Dat komt omdat je bij een hoog LDL-cholesterol meer kans hebt op vernauwingen in je slagaders. De LDL-deeltjes hopen zich op in de bloedvaten. Dit gebeurt sneller als de wand van het bloedvat beschadigd is. 

Meer soorten slecht cholesterol

Meestal hoor je alleen over LDL als het slechte cholesterol. Maar er zijn nog meer cholesteroldeeltjes van belang. Ook VLDL, IDL en Lp(a) bevatten cholesterol en dragen bij aan slagaderverkalking. Samen heten ze non-HDL.

HDL: goed cholesterol

HDL-cholesterol is het goede cholesterol. Dit beschermt je namelijk tegen hart- en vaatziekten. De HDL-deeltjes zorgen ervoor dat het  teveel aan cholesterol naar de lever vervoerd wordt. De lever breekt het af. 

Triglyceriden

Een ander belangrijk type vet zijn triglyceriden. De vetten in je eten bestaan vooral uit triglyceriden. Na een vetrijke maaltijd gaan de waardes van triglyceriden in het bloed dan ook kort omhoog. Het lichaam gebruikt ze als energiebron. Na het eten dalen ze meestal weer. Hoge waarden van triglyceriden dragen bij aan het ontstaan van slagaderverkalking. Maar het effect is minder duidelijk dan bij LDL-cholesterol. Gezond eten helpt vaak al om het triglyceridengehalte te verlagen.

Wanneer heb je een hoog cholesterol? 

Als je het cholesterol laat meten, tellen al deze stofjes mee. De arts bepaalt hiermee je totaal cholesterolgehalte.

> Lees meer over cholesterolwaarden

Gevolgen hoog cholesterol

Door het ophopen van het cholesterol, kunnen je bloedvaten langzaam dichtslibben. Dit heet slagaderverkalking. Dit kan een hart- of vaatziekte veroorzaken.

> Meer risico's en gevolgen

Houd je cholesterol goed

Lees wat je zelf kunt doen om je cholesterol goed te houden of te verlagen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van je voeding.

Je cholesterol verlagen

Wat is jouw hartleeftijd?

Bereken in 2 minuten
Meer in de Gids Cholesterol
  • Wat is cholesterol?

  • Cholesterolwaarden

  • Cholesterol meten

Bewaard!

Je hebt deze pagina bewaard in Mijn Gids.

Mijn Gids

Bewaar deze pagina in Mijn Gids , zodat je 'm later terug kunt lezen of kunt delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

;