Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Het lichaam heeft cholesterol nodig om goed te functioneren. Cholesteroldeeltjes worden via het bloed vervoerd. 

Waarom cholesterol nodig is

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Het lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein deel zit in ons eten. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Onder allerlei omstandigheden kan dit uit balans raken. Te veel cholesterol is schadelijk.

Goed en slecht cholesterol

Cholesterol is altijd hetzelfde stofje. Om de kleine bolletjes cholesterol zit een laagje eiwit. Door dit laagje kan het cholesterol vervoerd worden. De 2 belangrijkste deeltjes zijn LDL en HDL. 

LDL - Slecht cholesterol

LDL-cholesterol noemen ze ook wel slecht cholesterol. Dat komt omdat je bij een hoog LDL-cholesterol meer kans hebt op vernauwingen in je slagaders. De LDL-deeltjes hopen zich op aan de binnenkant van bloedvaten. Dit gebeurt sneller als de wand van het bloedvat beschadigd is, bijvoorbeeld door roken, hoge bloeddruk of ouderdom. Door het ophopen van het cholesterol, kunnen je bloedvaten langzaam dichtslibben. Dit heet ook wel slagaderverkalking.

> Meer over slagaderverkalking

HDL - Goed cholesterol

HDL-cholesterol is het goede cholesterol. De HDL-deeltjes vervoeren het cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever. Vanuit de lever wordt het cholesterol dan afgevoerd via de ontlasting. Het wordt daarom het goede cholesterol genoemd.

Wat is jouw hartleeftijd?

Bereken in 2 minuten

Vragen over cholesterol? 

  • Chat over jouw waarden met de Infolijn (ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur)
  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)

Triglyceriden

De vetten in je eten bestaat uit triglyceriden. Na een vetrijke maaltijd gaan de waardes van triglyceriden in het bloed dan ook kort omhoog. Daarna dalen ze meestal weer. Hoge waarden van triglyceriden dragen bij aan het ontstaan van slagaderverkalking. Maar het effect is minder duidelijk dan bij LDL-cholesterol. Gezond eten helpt vaak al om het triglyceridengehalte te verlagen.

Gecombineerde hyperlipidemie

Gecombineerde hyperlipidemie is een vetstofwisseling waarbij cholesterol en triglyceriden verhoogd zijn. Vaak is hierbij het HDL-cholesterol verlaagd. Er wordt uitgegaan van een erfelijke aanleg voor deze combinatie van factoren. Het komt ook voor in combinatie met diabetes type 2. Gecombineerde hyperlipidemie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Thuis je bloeddruk meten

Hoog cholesterol en hoge bloeddruk verhogen je kans op hart- en vaatzieken. Lees hoe je thuis eenvoudig je bloeddruk meet. 

Lees de instructies
Meer in de Gids Cholesterol
  • Wat is cholesterol?

  • Cholesterolwaarden

  • Cholesterol meten

  • Cholesterol goed houden

;