Hartstichting.nl wordt geladen

Ingrid: “Vroeger was een hartziekte vaak einde verhaal, maar nu hoeft dat niet meer zo te zijn. Ik ben dankbaar voor alle mogelijkheden die ik nog heb. Het is mooi om te zien wat onderzoekers ontdekken aan nieuwe behandelingen voor het hart. Daarom heb ik gekozen voor de Hartstichting in mijn testament.”

Uitgelicht: aantal mijlpalen dankzij onderzoek

Sinds de oprichting van de Hartstichting in 1964 zijn er enorme vorderingen gemaakt op het gebied van preventie, het eerder opsporen en het behandelen van hart- en vaatziekten.

Overzicht van onderzoeken van 1964 tot nu

Wilt u inspiratie en tips voor een testament dat bij u past?

Vraag gratis en vrijblijvend het Inspiratieschrift ‘Nalaten uit het hart’ aan.
Een schrift op een tafel

Veelbelovende onderzoeken

Hart- en vaatziekten zijn nu nog niet te genezen. Met investeringen in wetenschappelijk onderzoek hopen we dit in de toekomst wel mogelijk te maken. Het aantal mensen met chronische hart- en vaatziekten stijgt van 1,5 naar 2 miljoen in 2030, als we nu niet samen in actie komen.

Man en vrouw kijken allebei door een microscoop

Een greep uit onze onderzoeken:

 • Betere behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen

  Bij vrouwen worden hart- en vaatziekten nog te vaak over het hoofd gezien. Het stellen van een diagnose en de behandeling is voor een aantal aandoeningen die vaker bij vrouwen voorkomen nog moeilijk. Met een groot landelijk onderzoek wil de Hartstichting de zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten verbeteren.
   
  De Hartstichting financiert bijvoorbeeld onderzoek naar de volgende 3 problemen: 

  1. Verkeerde diagnose bij vrouwen
  2. Slagaderverkalking bij jonge vrouwen
  3. Wel of geen hartkatheterisatie 

  Hierdoor willen we meer leren over hoe hart- en vaatziekten bij vrouwen precies ontstaan. Zo kunnen we vrouwen met een hoog risico op hart- en vaatziekten eerder opsporen. En kunnen vrouwelijke patiënten een betere behandeling krijgen. 

 • Ernst van erfelijke hartspierziekten voorspellen

  Kun je voorspellen of iemand met een erfelijke aanleg voor een hartspierziekte deze ziekte ook echt krijgt? Of hoe ernstig het wordt?

  Erfelijke hartspierziekten kunnen ernstig hartfalen en/of een hartstilstand veroorzaken. Vaak gaat het om jonge mensen. Soms kan alleen een harttransplantatie hun leven nog redden. Bijna de helft van deze patiënten heeft een foutje in het DNA dat de ziekte veroorzaakt. Wanneer en of iemand met zo’n erfelijk foutje ziek wordt en hoe ernstig de ziekte zal verlopen, is niet te voorspellen. 

  In een groot landelijk onderzoek willen wetenschappers dit beter kunnen voorspellen en werken ze aan nieuwe behandelingen. Het onderzoeksteam staat onder leiding van Jolanda van der Velden (Amsterdam UMC) en Rudolf de Boer (UMC Groningen).

  Het onderzoek richt zich op de 2 hartspierziekten die het meest voorkomen:

  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)
  • Dilaterende cardiomyopathie (DCM)
 • Kinderen met een hartafwijking zo gezond mogelijk oud laten worden

  Kindercardioloog Beatrijs Bartelds heeft één missie: een gezonde toekomst voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Hun hart is ooit geopereerd, maar niet genezen. Met haar onderzoek wil ze toekomstige hartproblemen voorkomen. 


  Veel kinderen die geopereerd zijn aan een aangeboren hartafwijking krijgen later in hun leven weer hartproblemen. Zij hebben meer kans op hartfalen en hartritmestoornissen. Vaak gaat hun hart al achteruit zonder dat ze er iets van merken. Het is niet mogelijk om vroeg vast te stellen dat het hart verslechtert. Ook ontbreken goede medicijnen tegen deze achteruitgang.

  Beatrijs onderzoekt hoe deze hartproblemen ontstaan en hoe ze te verhelpen zijn. Ze doet dit met een Dekkerbeurs. Jaarlijks kent de Hartstichting 10 Dekkerbeurzen toe aan getalenteerde onderzoekers. Met deze beurzen wordt het mogelijk gemaakt om de komende jaren onderzoek te doen naar het eerder opsporen en beter behandelen van hart- en vaatziekten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Wilt u gratis en vrijblijvend e-mails ontvangen over het werk van de Hartstichting, zoals informatie over wetenschappelijk onderzoek, tips en informatie rond het vastleggen van wensen voor later en vooraankondigingen van onze bijeenkomsten?