Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Trombose en longembolie

  Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Trombose in de aders komt het meeste voor in de benen, een trombosebeen. Als een stolsel losschiet, kan dit leiden tot een longembolie.

  Ontstaan trombose

  In het bloed zitten stollingsfactoren. Dat is goed, want hierdoor sluit een wond snel en blijft niet bloeden. Bloed heeft ook antistollingsfactoren, die de stolling afremmen. Bij trombose is dit systeem niet goed in evenwicht. 

  Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Trombose kan zowel in de aders als slagaders ontstaan. Dit artikel behandelt alleen trombose in de aders. Dit noemen we veneuze trombose.

  Soorten trombose

  Er zijn aderen die meer aan de oppervlakte liggen en aderen die diep onder de spieren liggen. Tussen die oppervlakkige en diepe aderen liggen verbindende aderen. Trombose ontstaat meestal in de diep gelegen aderen of in de verbindende aderen. Dat heet diep veneuze trombose (DVT).

  Trombosebeen en -arm

  ​Trombose in de aders van de benen komt het meeste voor. In de arm komt het minder vaak voor. Een trombosebeen voelt warm aan, is roodpaars van kleur en de huid is strak en glanzend. Lopen is pijnlijk. Bij een trombosearm zijn de hand en de arm gezwollen en de arm heeft geen kracht.

  Trombose in de hersenen

  In zeldzame gevallen komt trombose in de hersenen voor. Dit heet ook wel cerebrale veneuze trombose of sinustrombose. 

  Meer over trombose in de hersenen

  Bij trombose in de hersenen (cerebrale veneuze trombose) ontstaat er een bloedstolsel in de aders van de hersenen. Hierdoor wordt het bloed niet goed afgevoerd, wat kan leiden tot vochtophoping en kleine hersenbloedingen. Klachten zijn bijna altijd hevige hoofdpijn en in de helft van de gevallen uitvalsverschijnselen.
   
  Cerebrale veneuze trombose is zeldzaam. Het komt vooral voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar, in driekwart van de gevallen vrouwen. 
   
  > Meer lezen in de patiënteninformatie van het AMC en de Hartstichting

  Oorzaken trombose

  De meest voorkomende oorzaken van trombose zijn:

  • ouderdom
  • pilgebruik
  • zwangerschap
  • roken
  • operaties onder narcose
  • lange tijd arm of been niet gebruiken (bijvoorbeeld door ziekte of gips)
  • (erfelijke) afwijkingen in het stollingssysteem

  Erfelijkheid

  Er zijn erfelijke afwijkingen die het evenwicht tussen stollen en niet-stollen verstoren. Dan worden bepaalde stollingseiwitten niet voldoende aangemaakt en is het risico op trombose verhoogd. Een voorbeeld van een aangeboren en erfelijke stollingsziekte is factor V Leiden.

  Wat is factor V Leiden?

  Als iemand een wondje heeft, komt door bloedstolling een korstje op de wond. Eerst vormt zich een voorlopig afdeklaagje. Hieraan hechten zich stoffen, onder andere factor V. Factor V stopt de bloedstolling zodra het korstje stevig genoeg is. Bij mensen met factor V Leiden werkt deze factor niet goed en gaat de stolling langer door dan normaal.

  Deze afwijking komt voor bij ongeveer 1 op de 20 trombosepatiënten. Sommige situaties verhogen de kans dat factor V Leiden opspeelt, zoals het gebruik van de anticonceptiepil, zwangerschap, roken of te weinig bewegen. De diagnose wordt gesteld met bloedonderzoek of een DNA-onderzoek.

  Julia

  “Ik ben voortdurend alert op klachten die wijzen op een nieuwe trombose”

  Lees mijn verhaal

  Ontstaan van longembolie

  Een bloedstolseltje dat losschiet uit de aderen in de benen, kan via de rechterkant van het hart in de longslagaders terechtkomen. Bij een longembolie sluit zo'n stolsel een kleine longslagader af.

  De ernst van een longembolie hangt af van de grootte van het bloedstolsel en de plek in de longen. De longen werken minder efficiënt, waardoor er minder zuurstof in het bloed opgenomen wordt. Ook kan er een te hoge druk in de longslagaders (pulmonale hypertensie) ontstaan. In het ergste geval kan een longembolie leiden tot de dood, omdat het hart niet genoeg zuurstof meer krijgt.

  Symptomen longembolie

  Symptomen bij een longembolie zijn onder andere:

  • benauwdheid
  • pijn bij (diep) ademhalen
  • hoesten (soms bloed ophoesten)
  • snelle hartslag
  • koorts
  • shockverschijnselen

  Diagnose van trombose

  De diagnose van trombose is best lastig. Vaak is een longembolie het eerste verschijnsel van trombose. De volgende onderzoeken helpen bij het stellen van de diagnose:

  • echografie of duplexonderzoek: bepalen van de snelheid en richting van de bloedstroom
  • D-dimeerbepaling: bloedonderzoek naar specifieke deeltjes die vrijkomen bij stolselvorming
  • longscan bij vermoeden van een longembolie
  • angiografie

  Behandeling trombose

  Goed behandelen van trombose is belangrijk. Hiermee kun je longembolie voorkomen. Ook zijn hiermee ernstige complicaties, zoals een open been te voorkomen.

  Bij een grote trombose of trombose in het bekken, moet je meestal naar het ziekenhuis. Dat geldt ook voor longembolie.

  Antistollingsmiddelen

  Patiënten met trombose krijgen antistollingsmiddelen. Deze zorgen ervoor dat het bloedstolsel niet groter wordt of losraakt en doorschiet naar de longen.

  Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar. In de eerste dagen krijg je die in het ziekenhuis soms via een injectie. Tegelijkertijd krijg je medicijnen in tabletvorm. Meestal moet je deze na thuiskomst ook nog een aantal maanden gebruiken en is soms controle bij de trombosedienst nodig.

  Elastische kousen

  Het dragen van een elastische kous (overdag) moet voorkomen dat de klachten ernstig worden en niet meer weggaan. De kous voorkomt zwelling van het been en zorgt voor betere doorstroming van het bloed. Zo wordt de kans dat iemand nog een keer trombose krijgt of bijvoorbeeld een open been kleiner.

  Voorkomen nieuwe trombose

  Iemand die trombose heeft gehad, heeft een grotere kans om het nog eens te krijgen. Trombose kan terugkomen op dezelfde plek, maar ook in een andere ader. Neem voorzorgsmaatregelen om trombose te voorkomen:

  • volg de behandeling zoals voorgeschreven door de arts: elastische kousen en/of medicijnen
  • blijf in beweging om de bloedsomloop te stimuleren
  • stop met roken, want door roken klontert het bloed sneller
  • bij gebruik van de anticonceptiepil: overleg met de arts over alternatieven

  Zwangerschap en trombose

  Antistollingsmiddelen zijn schadelijk voor het ongeboren kind. Vrouwen die deze medicijnen gebruiken en zwanger willen worden, moeten altijd overleggen met de arts over alternatieven.

  Prof. dr. Saskia Middeldorp doet onderzoek naar trombose. Zij richt zich vooral op vrouwelijke patiënten met trombose. Met haar onderzoek wil ze vooral de behandeling van trombose rond de zwangerschap verbeteren.

  Onderzoek naar trombose

  De Hartstichting financiert onderzoek naar trombose. Dit onderzoek is hard nodig, want het niet goed behandelen van trombose kan ernstige gevolgen hebben.

  Meer over onderzoek

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)

  Lees meer over trombose

  Cholesterolverlager verlagen mogelijk kans op tweede trombose

  Cholesterolverlager verlagen mogelijk kans op tweede trombose

  Onderzoek levert nieuwe tests op voor bloedstolling

  Onderzoek levert nieuwe tests op voor bloedstolling

  Prof. dr. Saskia Middeldorp

  Prof. dr. Saskia Middeldorp: “Ik ben enorm gedreven om vrouwen met trombose rond hun zwangerschap beter te helpen”