Bij hartfalen werkt je hart minder goed. Het kan het bloed minder goed wegpompen. Je organen en spieren krijgen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. De bloedvaten raken vol en er lekt vocht uit. Dit gebeurt vooral naar de longen, buik, benen en enkels.

Wat is hartfalen en hoe ontstaan de klachten?

Klachten bij hartfalen

Bij hartfalen gaat je hart meestal langzaam achteruit. In het begin merk je er weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij inspanning, later ook in rust. De klachten zijn afhankelijk van de ernst van het hartfalen. De ene dag kun je je fitter voelen dan de andere dag.

Indeling hartfalen

Om aan te geven hoe erg het hartfalen is, werken cardiologen met een indeling in 4 klassen:
  • Klasse 1: je hebt geen klachten bij normale inspanning
  • Klasse 2: je hebt wel klachten bij normale inspanning, maar geen klachten in rust
  • Klasse 3: je hebt wel klachten bij lichte inspanning, maar in rust weinig of geen klachten
  • Klasse 4: je hebt al klachten in rust en ook bij elke inspanning

> Herken de klachten bij hartfalen

Oorzaken van hartfalen

Als je hartfalen hebt, dan is je hartspier beschadigd. Deze schade kan verschillende oorzaken hebben. Hartfalen ontstaat bijvoorbeeld na een hartinfarct of na jarenlange hoge bloeddruk. Ook andere (hart)aandoeningen kunnen hartfalen veroorzaken.

> Meer over de oorzaken

Vormen van hartfalen

Tijdens een hartslag moet het hart goed kunnen knijpen én daarna weer goed ontspannen. Bij hartfalen lukt dit niet goed genoeg. Het hart kan niet goed samenknijpen of niet goed ontspannen. Hierdoor kan het hart zich niet goed met bloed vullen. In beide gevallen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Een combinatie van beide vormen komt ook voor.

Gebruikte termen voor hartfalen met minder knijpkracht

De termen die artsen gebruiken voor deze vorm van hartfalen zijn:

• hartfalen met verminderde knijpkracht
  • heart failure with reduced ejection fraction (HFrEF)
  • systolisch hartfalen

Gebruikte termen voor hartfalen door stijve hartspier

De termen die artsen gebruiken voor deze vorm van hartfalen zijn:

• hartfalen door een stijve hartspier
  • heart failure with preserved ejection fraction (HFpEF)
  • diastolisch hartfalen

Hartfalen samen met andere aandoeningen

Hartfalen komt vaak voor samen met andere aandoeningen. Die kunnen hartfalen verergeren. En de medicijnen die je voor deze aandoeningen gebruikt, kunnen gevolgen hebben voor de behandeling van hartfalen. Aandoeningen die vaak samen met hartfalen voorkomen en elkaar beïnvloeden zijn:

• COPD (chronische longziekte)
  • boezemfibrilleren
  • hoge bloeddruk
  • diabetes
  • nierproblemen
  • slaapstoornissen

Behandeling hartfalen

Een goede behandeling bij hartfalen vermindert de klachten. Ook is hiermee te voorkomen dat het hart nog meer achteruit gaat.

> Meer over de behandeling

Leven met hartfalen

Bij hartfalen gaat je hart langzaam achteruit. Hoe ga je hiermee om? Lees de praktische tips.

> Tips voor leven met hartfalen

Wist je dat...

Hartfalen iets anders is dan een hartstilstand of een hartinfarct?

> Lees wat de verschillen zijn

Vragen over hartfalen?

• Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is
Meer in de Gids Hartfalen
  • Wat is hartfalen?

• Oorzaken hartfalen

• Klachten bij hartfalen

Nieuwsbrief Hartstichting

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

;