Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Bij hartfalen kan het hart minder bloed rondpompen. Veel voorkomende klachten zijn kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden.

Klachten bij hartfalen

Klachten die veel voorkomen bij hartfalen zijn:

• je minder goed in kunnen spannen: in één keer meerdere trappen lopen lukt bijvoorbeeld niet meer
    • vermoeid
    • kortademig
    • dikke enkels of voeten (of een duidelijke afdruk van de rand van je sok als je deze uit doet)
    • ’s nachts 2 of meer keer moeten plassen
    • onrustig slapen, behoefte wat meer rechtop te slapen
    • opgezette buik en minder eetlust
    • meer dan 2 kilo zwaarder worden in 3 dagen (door het vasthouden van vocht)

Let op! Herken je meer van deze klachten? Bespreek ze met je huisarts!

Goed om te weten!

De klachten bij hartfalen zijn lang niet altijd heel duidelijk en ontstaan vaak in enkele maanden. Daarom merk je ze misschien eerst niet op.  Bovendien komen de klachten ook voor bij andere aandoeningen, zoals bij longproblemen, diabetes (suikerziekte) of gewoon door ‘ouder worden’. Maar ook bij twijfel is het belangrijk om je klachten met de huisarts te bespreken.

Hoe ontstaan klachten?

Bij hartfalen pompt het hart het bloed niet goed weg. De bloedvaten raken vol en er lekt vocht uit. Dit gebeurt vooral naar de longen, buik, benen en de voeten.

Wat is hartfalen en hoe ontstaan de klachten?

Wat merk je van het het ophopen van vocht?

Als zich vocht ophoopt in het lichaam merk je dat aan de volgende signalen:

• je gewicht neemt toe
    • je moet ’s nachts 2 of meer keer plassen
    • bij vocht in de longen: je wordt kortademig en krijgt een kriebelhoest
    • bij vocht in de buikholte: je hebt een vol gevoel in de buik en minder eetlust

Wat merk je van te weinig zuurstof?

Bij hartfalen pompt je hart minder bloed rond. De organen krijgen minder zuurstof. Je merkt dat je:

• sneller moe bent
    • eerder buiten adem raakt bij inspanning, bijvoorbeeld tijdens (trap)lopen of boodschappen doen
    • vergeetachtig bent of je minder goed kunt concentreren (je hersenen krijgen te weinig zuurstof)

Onderzoek Hartstichting

De Hartstichting steekt veel geld in onderzoek naar het eerder herkennen en beter behandelen van hartfalen. Hiermee willen we hartfalen voorkomen en mensen met hartfalen een beter leven geven.

> Meer over onderzoek naar hartfalen

Vragen over hartfalen?

• Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
    • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is

Meer in de Gids Hartfalen
    • Wat is hartfalen?

• Oorzaken hartfalen

• Klachten bij hartfalen

• Diagnose en behandeling

Nieuwsbrief Hartstichting

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

;