Bij hartfalen gaat je hart langzaam achteruit. In het begin merk je er weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij inspanning, later ook in rust. De ene dag voel je je fitter dan de andere dag.

Klachten bij hartfalen

Meest voorkomende klachten

• vermoeidheid
  • sneller benauwd
  • eerder buiten adem bij inspanning
  • vocht vasthouden

Hoe merk je dat je vocht vasthoudt?

• je hebt dikke enkels en voeten: je ziet een duidelijke afdruk van de rand van je sok als je deze uit doet
  • je moet ’s nachts 2 of meer keer plassen
  • je slaapt onrustig en wil wat meer rechtop slapen met bijvoobeeld meer kussens
  • je hebt een vol gevoel in de buik en minder eetlust
  • je gewicht neemt toe: meer dan 2 kilo zwaarder in 3 dagen
  • je hebt last van een kriebelhoest, met name bij platliggen en inspanning

Minder vaak voorkomende klachten bij hartfalen

Andere klachten bij hartfalen voorkomen zijn:

• vergeetachtig
  • minder goed kunnen concentreren
  • koude handen en voeten
  • slecht kunnen slapen

Klachten die lijken op hartfalen

​De klachten bij hartfalen zijn niet uniek. Ze komen soms ook voor bij andere aandoeningen. Hierdoor kan het lastig zijn vast te stellen wat er met jou aan de hand is of wat de oorzaak is. Zo komt vermoeidheid en kortademigheid ook voor bij de longziekte COPD. Hoe weet een arts zeker dat het hartfalen is?

> Meer over diagnose hartfalen

Veranderingen opmerken

De klachten bij hartfalen ontstaan vaak in enkele maanden. Daarom merk je ze misschien eerst niet op.

Vergelijk je situatie eens met die van 3 maanden geleden. Ga na of:

• je nu meer vocht vasthoudt (zie kenmerken hierboven)
  • je nu eerder moe bent en behoefte hebt aan een dutje overdag
  • je sneller buiten adem bent: in één keer meerdere trappen lopen lukt bijvoorbeeld niet meer

Bij twijfel naar de huisarts

Heb je een of meer van bovenstaande klachten? Bespreek ze dan met je huisarts. Alleen de huisarts kan beoordelen of je klachten werkelijk van het hart afkomstig zijn. Met een goede behandeling is de kans groot dat je je snel weer fitter voelt. Ga daarom bij twijfel altijd naar de huisarts.

> Meer over diagnose bij hartfalen

Wanneer 112 bellen?

Hartfalen kan plotseling erger worden. Er hoopt zich in korte tijd vocht op in de longen. Je krijgt het ineens erg benauwd en wordt kortademig. Soms hoor je een piepende ademhaling. De klachten gaan niet over en worden vaak erger als je gaat liggen.

Bel direct 112 bij ernstige kortademigheid die niet overgaat. Er is dan dringend behandeling nodig in het ziekenhuis.

Vragen over hartfalen?

• Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is
Meer in de Gids Hartfalen
  • Wat is hartfalen?

• Oorzaken hartfalen

• Klachten bij hartfalen

Nieuwsbrief Hartstichting

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

;