Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Lange QT-syndroom (LQTS) is een erfelijke hartritmestoornis. Soms wordt dit ook het Romano-Wardsyndroom genoemd. LQTS is een zeldzame aandoening. De overdracht van elektrische prikkels over de hartspier is verstoord.

LQTS kan verschillende gevolgen hebben. Sommige mensen hebben er geen last van. Bij anderen leidt de aandoening tot gevaarlijke hartritmestoornissen.

Soorten LQTS

Er zijn 12 soorten LQTS. Deze worden aangeduid met een cijfer, dus je hebt LQTS1 tot en met LQTS12. Elk subtype wordt veroorzaakt door een afwijking in een ander gen. Subtype 1, 2 en 3 komen het meest voor.

Hartfilmpje bij LQTS

Op een hartfilmpje zijn de verschillende fasen van de hartslag te zien, P, Q, R, S en T. Bij de aandoening LQTS is er meestal een verlengde QT-tijd te zien. Vandaar de naam Lange-QT-syndroom.

Wat betekent P,Q,R en T op het hartfilmpje?

Op het hartfilmpje ziet de arts een:

• P-top: samentrekken van de boezems
    • PR-segment: de vertraging van de prikkel in de AV-knoop tussen boezems en kamers
    • Q-dal: samentrekken van de scheidingswand tussen de linker- en rechterkamer (het septum)
    • QRS-complex: samentrekken van de hartkamers
    • T-top: ontspannen van de hartspier en weer opladen voor de volgende hartslag
    • QT-tijd: omvat het samentrekken van de kamers en de rustfase. In deze fase herstellen de hartspiercellen zich

Vragen over ritmestoornissen?

• Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
    • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

Symptomen LQTS

Typische symptomen van LQTS zijn:

• hartkloppingen
    • duizeligheid
    • flauwvallen

Iemand kan plotseling flauwvallen en een paar minuten bewusteloos zijn. Soms gaat de patiënt om zich heen slaan of heeft hij last van incontinentie. LQTS wordt daarom weleens verward met epilepsie.

De symptomen van LQTS zijn vaak al tijdens de jeugd aanwezig. Op welke leeftijd iemand voor het eerst klachten krijgt, verschilt per subtype. Niet iedereen krijgt klachten.

Extra kans op een aanval

Bij inspanning, heftige emoties, schrikken of stress treden de klachten sneller op. Per subtype is er verschil in uitlokkende prikkels, zoals:

• type 1 openbaart zich vaak bij een duik in koud water of zware inspanning
    • type 2 bij een sterke emotie of een onverwacht hard geluid
    • type 3 ontstaat juist vaak in rust, bijvoorbeeld tijdens de slaap

Prof. dr. Arthur Wilde

"We hebben al honderden families opgespoord met gevaarlijke ritmestoornissen”

Lees het verhaal

Diagnose stellen

De arts kan LQTS vaststellen met behulp van de volgende onderzoeken:

• hartfilmpje (ECG)
    • Holteronderzoek: 24-uurs opname van het ECG
    • inspanningstest: proberen om een ritmestoornis uit te lokken tijdens inspanning
    • DNA-onderzoek bij vermoeden van een erfelijke vorm van LQTS

Soms is de afwijking moeilijk te zien op een ECG. De cardioloog kan dan de aanleg voor LQTS niet aantonen. Dan is DNA-onderzoek nodig om dit vast te stellen.

DNA-onderzoek

DNA-onderzoek in de familie kan zinvol zijn. Zo weten familieleden of zij ook aanleg hebben voor de ziekte. Familieleden hoeven geen klachten te hebben. Ze kunnen wel de aanleg voor LQTS bij zich dragen. DNA-onderzoek wijst dit uit.

Komt LQTS in de familie voor? Dan is het altijd verstandig om een afspraak te maken met een cardioloog. Deze zal het hartritme nader onderzoeken. Tijdig behandelen kan het risico op plotseling overlijden verkleinen.

> Meer over de diagnose van ritmestoornissen

Erfelijkheid

Als één van de ouders LQTS heeft, dan hebben hun kinderen 50% kans op de aanleg voor LQTS. Bij ongeveer 15% van de patiënten is de aandoening niet aanwezig bij de ouders. Dan is de ziekte bij deze patiënt begonnen. Ook hun kinderen hebben kans op de aandoening. Het lukt niet altijd om het gen op te sporen. Bij ongeveer 75% van de families is de afwijking in het gen gevonden.

Nieuwsbrief Hartstichting

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

Behandeling LQTS

LQTS is niet te genezen. Behandeling vermindert de kans op ernstige hartritmestoornissen. Mogelijke behandelingen zijn:

• bètablokkers om te voorkomen dat het hart op hol slaat
    • pacemaker of ICD

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening en van het type LQTS. Verder is het belangrijk dat patiënten geen medicijnen gebruiken die de QT-tijd kunnen verlengen.

> Meer over de behandeling van ritmestoornissen

Gevolgen

Wanneer het hartritme ernstig verstoord is, kan LQTS leiden tot een torsade de pointes. Torsades de pointes betekent het omdraaien van toppen. Dit kan leiden tot ernstige ritmestoornissen in de kamers: ventrikeltachycardie of ventrikelfibrilleren. In het meest ernstige geval kan dit leiden tot plotseling overlijden.

Gids Hartritme

Lees alles over je hartslag en welke hartritmestoornissen er zijn. En kom meer te weten over hartkloppingen, overslagen of een hoge of lage hartslag.

> Ga naar de gids