Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. 

  Hoe de hartslag ontstaat

  Bij elke hartslag vult het hart zich met bloed. Daarna trekt de hartspier samen om bloed naar je organen en spieren te pompen. Dit lijkt eenvoudig geregeld, maar in werkelijkheid zit hier een ingewikkeld systeem achter.

  Tijdens elke hartslag gaan er elektrische prikkels door het hart. Je kan dit vergelijken met een spelletje domino. De cellen in de hartspier vormen samen een reeks dominostenen. Deze geven een elektrische prikkel door. Bij elke hartslag herhaalt dit patroon zich. 

  Wat gebeurt er precies tijdens een hartslag?

  Het hart heeft een elektrisch signaal nodig om samen te trekken. Er is een vaste volgorde die de prikkels doorlopen.

  Ontstaan prikkel

  De elektrische prikkel ontstaat in de sinusknoop. De sinusknoop is de gangmaker van je hart en regelt de snelheid van je hartslag. Bij een hogere hartslag geeft de sinusknoop sneller achter elkaar elektrische prikkels af dan bij een lagere hartslag. 

  De sinusknoop bestaat uit een klein groepje hartspiercellen en bevindt zich bovenin de rechterboezem. Vanuit de sinusknoop verspreidt de elektrische prikkel zich over de boezems.

  Prikkel even vasthouden

  Tussen de boezems en de kamers zit een tweede centrum: de AV-knoop. De AV-knoop houdt de prikkel heel even vast. De kamers hebben zo tijd om zich te vullen met bloed.

  Verspreiden over de kamers

  Vanuit de AV-knoop verspreidt de elektrische prikkel zich daarna bliksemsnel over de kamers.
  Dit gebeurt via de bundel van His, de bundeltakken en de Purkinjevezels. De kamers trekken zich zo iets later samen dan de boezems en pompen het bloed naar de longen en rest van het lichaam.

  Hartslag in rust

  Bij volwassenen ligt de hartslag in rust meestal tussen de 60 en 100. Er is geen duidelijk verschil in hartslag tussen mannen en vrouwen.
  Hou je hart gezond met de ontspantips en beweeginspiratie uit onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

  Schrijf je in

  Je hartslag past zich aan

  De hartslag verschilt per persoon. De hoogte van je hartslag wisselt de hele dag. Het hart past zich voortdurend aan de omstandigheden aan. Als je stil zit of slaapt heb je een lage hartslag. Je organen hebben dan minder zuurstof en voedingsstoffen nodig. Zodra je je inspant gaat de hartslag omhoog.

  Lage hartslag bij sporters

  Mensen die intensief sporten hebben vaker een lagere hartslag in rust. Hun hart is door de intensieve trainingen groter en sterker geworden. Zo'n sterke hartspier werkt efficiënter en pompt per hartslag meer bloed rond dan een minder gespierd hart. We noemen dit ook wel een sportershart. Ook bij mensen die niet intensief sporten kan een lage hartslag in rust normaal zijn.

  > Meer over lage hartslag

  Hoge hartslag tijdens inspanning

  Bij inspanning gaat de hartslag omhoog. Tijdens sporten heeft het lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen nodig dan in rust. Dan kan de hartslag oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. De maximale hartslag verschilt per persoon.

  > Meer over hartslag bij inspanning

  Hoge hartslag bij emotie

  Bij emoties geeft het zenuwstelsel prikkels af aan de sinusknoop. Die geeft dan sneller achter elkaar elektrische prikkels af. Bij hevige emoties, zoals opwinding of angst kan de hartslag hierdoor tijdelijk flink oplopen. Dat is normaal. Als de spanning is verdwenen daalt je hartslag weer.

  > Meer over hoge hartslag

  Een Tikkie voor het hartritme

  Heeft de informatie over het hartritme je geholpen? Of heb je een goed chatgesprek gehad met een voorlichter? Steun ons dan met 2 euro via Tikkie.

  > Ja, ik geef nu 2 euro

  Hartslag bij kinderen

  Een ongeboren kindje heeft een hartslag in rust tussen de 120 en 160. Na de geboorte is die ook nog hoog, maar naarmate het kindje ouder wordt daalt deze. Dat komt omdat het hart steeds groter en sterker wordt en per slag meer bloed rondpompt. 

  De hartslag per minuut in rust bij kinderen is:

  • jonger dan 1 jaar: 105 - 160
  • 1 - 2 jaar: 100 - 150
  • ​2 - 5 jaar: 95 - 140
  • 5 - 12 jaar: 80 - 120
  • ouder dan 12 jaar:  60 - 100

  Je hart van slag

  Het grootste deel van de dag ben je je er niet van bewust dat je hart klopt. Maar soms slaat je hart een slag over of slaat het voor je gevoel op hol. Dat komt vaker voor en meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken. 

  > Meer over hartoverslagen

  Hou je hart gezond met de ontspantips en beweeginspiratie uit onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

  Schrijf je in

  Meer in de Gids Hartritme
  • Normale hartslag

  • Hartslag bij inspanning

  • Hartslag meten

  Vragen over je hartslag?

  • Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur
  ;