Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

De behandeling van hoog cholesterol bestaat uit adviezen voor een gezonde leefstijl. Eventueel wordt dit aangevuld met cholesterolverlagende medicijnen. Een lager cholesterol vermindert het risico op het krijgen van hart- of vaatziekten met 20 tot 25%.

Statines

Er zijn verschillende medicijnen om het cholesterol te verlagen. Meestal krijg je een statine. Statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever. Ze hebben een krachtige en effectieve werking. 

Effect statines

 • Ze verlagen van het cholesterolgehalte met 25 tot 45% 
 • Ze vertragen het proces van slagaderverkalking
 • Ze hebben een gunstig effect op de binnenwand van de slagaders 

Bijwerkingen statines

Veel mensen gebruiken statines. Het medicijn wordt meestal goed verdragen
Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • maag- en darmklachten
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • duizeligheid 
 • milde spierklachten

Zeer zelden komen er ernstige spierklachten voor. De klachten zijn hevige spierpijn, krachtverlies, koorts en misselijkheid en braken. Neem bij onverwachte en onverklaarbare hevige spierpijn meteen contact op met de arts. De meeste klachten treden vooral in het begin van de behandeling op. Bespreek het met de arts als je er last van blijft houden.

Wie mag geen statines gebruiken?

Statines mogen niet gebruikt worden tijdens zwangerschap of borstvoeding. Ook als je lever minder goed werkt of je een actieve leverziekte hebt, mag je ze niet gebruiken.

Overige cholesterolverlagende medicijnen

Statines zijn de meest krachtige medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen. Soms werken statines niet voldoende of geven teveel bijwerkingen. Dan zijn er ook andere cholesterolverlagende medicijnen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

 • Galzuurbindende harsen: onderbreken de kringloop van gal, een grondstof voor cholesterol  
 • Fibraten: verlagen vooral het  triglyceridengehalte
 • Nicotinezuurderivaten: remmen de afbraak van vetten en hierdoor de aanmaak van cholesterol
 • Cholesterolabsorptieremmers: remmen de opname van cholesterol in de darmen 

Nieuwe cholesterolverlagende medicijnen

Een nieuw soort cholesterolverlagers zijn de PCSK9-remmers. Bijvoorbeeld Evolocumab en Alirocumab. Ze verlagen sterk het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Deze medicijnen moeten met een injectie toegediend worden. Dit gebeurt eens per 2 à 4 weken.

Het zijn dure medicijnen. Je komt hier alleen voor in aanmerking als andere cholesterolverlagende medicijnen onvoldoende effect hebben. En je een hoog risico op hart- en vaatziekten hebt. Er zijn nog niet veel lang durende onderzoeken naar deze medicijnen gedaan.

Keuze medicijn

Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt gestart met het voorschrijven van simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine. Soms hebben zelfs verschillende soorten statines onvoldoende effect. Dan wordt er gekeken naar de andere soorten cholesterolverlagende medicijnen.

Cholesterol controleren

Je merkt er zelf niet veel van als het cholesterolgehalte daalt. Je weet pas of de medicijnen werken als je het cholesterolgehalte opnieuw laat testen.

Meestal wordt binnen 3 maanden het LDL-cholesterol gecontroleerd. Je hebt de (nieuwe) medicijnen lang genoeg gebruikt om het effect te meten. Als het nodig is past de arts de medicijnen aan. Het cholesterol is voldoende gedaald als de streefwaarde is bereikt. Dan blijven de medicijnen hetzelfde.

Het cholesterolgehalte wordt voortaan nog één keer per jaar gemeten. Wel blijft het belangrijk dat je de medicijnen elke dag inneemt. Als je hiermee zou stoppen, neemt het cholesterolgehalte weer toe.

Kan mijn cholesterol te laag worden?

Over het algemeen geldt hoe lager het cholesterolgehalte, hoe beter. Het verlagen van het cholesterol vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Er zijn geen aanwijzingen dat het cholesterol te laag kan worden. Een (heel) laag cholesterolgehalte heeft geen nadelen voor de gezondheid.

Waarom krijg ik een statine terwijl mijn cholesterol niet te hoog is?

Soms krijg cholesterolverlagers terwijl je cholesterol niet verhoogd is, bijvoorbeeld:

 • als je een hartinfarct hebt gehad 
 • als je klachten van pijn op de borst hebt (angina pectoris)
 • na een TIA of beroerte

De medicijnen zijn nodig, omdat ze het risico op een nieuwe hart- of vaatziekte verlagen. En de medicijnen hebben niet alleen een cholesterolverlagende werking. Zij beschermen mogelijk ook de wand van de bloedvaten.

Let op Stop nooit zelf met medicijnen. Overleg altijd met de arts of apotheker.

Alles over cholesterol

Weet jij wat cholesterol precies is? Lees over cholesterolwaarden, het meten en het goed houden van je cholesterol in de complete gids.

Bekijk de Gids Cholesterol

Stel je vraag aan de Infolijn

 • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
 • Chat met de Infolijn 

Lees meer over cholesterolverlagers

Medicijnen

Medicijnen

Nieuwe medicijnen om het cholesterol te verlagen

Nieuwe medicijnen om het cholesterol te verlagen