Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  De behandeling van hoog cholesterol bestaat uit adviezen voor een gezonde leefstijl. Eventueel wordt dit aangevuld met cholesterolverlagende medicijnen. Een lager cholesterol vermindert het risico op het krijgen van hart- of vaatziekten met 20 tot 25%.

  Soorten medicijnen

  Er zijn verschillende soorten medicijnen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Statines worden het meest voorgeschreven.

  Statines

  Statines (cholesterolsyntheseremmers) remmen de aanmaak van cholesterol in de lever. Ze hebben een krachtige en effectieve werking. Statines:

  • verlagen van het cholesterolgehalte met 25 - 45% 
  • vertragen het proces van slagaderverkalking
  • zorgen ervoor dat de binnenwand van de slagaders minder snel geïrriteerd is

  Bijwerkingen statines

  Veel mensen gebruiken statines. Het medicijn wordt meestal goed verdragen
  Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • maag- en darmklachten
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • duizeligheid 
  • milde spierklachten

  Zeer zelden komen er ernstige spierklachten voor. De klachten zijn hevige spierpijn, krachtverlies, koorts en misselijkheid en braken. Neem bij onverwachte en onverklaarbare hevige spierpijn meteen contact op met de arts. De meeste klachten treden vooral in het begin van de behandeling op. Bespreek het met de arts als je er last van blijft houden.

  Let op Statines mogen niet gebruikt worden tijdens zwangerschap of borstvoeding. Of door mensen met een leverziekte.

  Geen verhoogd cholesterol, toch cholesterolverlagers

  Sommige mensen krijgen cholesterolverlagende medicijnen voorgeschreven, los van de hoogte van hun cholesterol. Bijvoorbeeld mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt. Of mensen die klachten van pijn op de borst hebben (angina pectoris). Het kan dus voorkomen dat jouw cholesterolgehalte niet of nauwelijks verhoogd is, maar dat je toch cholesterolverlagende medicijnen krijgt. Deze verlagen namelijk altijd het risico op een nieuwe hart- of vaatziekte. Dit blijkt uit onderzoek. De medicijnen hebben niet alleen een cholesterolverlagende werking. Zij beschermen mogelijk ook de wand van de bloedvaten.

  Streefwaarden cholesterol

  Voor het bepalen van het effect van de medicijnen wordt gekeken naar het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte. Over het algemeen streeft men naar een LDL-cholesterolgehalte van 2,5 mmol/l of lager. In de 2e plaats is het belangrijk dat het triglyceridengehalte omlaag gaat. En het goede HDL-cholesterol omhoog gaat.  

  > Meer over de verschillende cholesterolwaarden

  Prof. dr. John Kastelein

  “We werken aan nieuwe medicijnen om slagaderverkalking tegen te gaan”

  Lees het verhaal

  Cholesterol controleren

  Je merkt er zelf niet veel van als het cholesterolgehalte daalt. Je weet pas of de medicijnen werken als je het cholesterolgehalte opnieuw laat testen.

  Meestal wordt binnen 3 maanden het LDL-cholesterol gecontroleerd. Je hebt de (nieuwe) medicijnen lang genoeg gebruikt om het effect te meten. Als het nodig is past de arts de medicijnen aan. Het cholesterol is voldoende gedaald als de streefwaarde is bereikt. Dan blijven de medicijnen hetzelfde. Het cholesterolgehalte wordt voortaan nog één keer per jaar gemeten. Wel blijft het belangrijk dat je de medicijnen elke dag inneemt. Als je hiermee zou stoppen, neemt het cholesterolgehalte weer toe.

  Let op Stop nooit zelf met medicijnen. Overleg altijd met de arts of apotheker.

  Laag cholesterol

  Over het algemeen geldt hoe lager het cholesterolgehalte, hoe beter. Het verlagen van het cholesterol vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Dit hebben wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Er zijn geen aanwijzingen dat het cholesterol te laag kan worden. Een (heel) laag cholesterolgehalte heeft geen nadelen voor de gezondheid.

  Overige cholesterolverlagende medicijnen

  Statines zijn de meest krachtige medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen. Soms werken statines niet voldoende of geven teveel bijwerkingen. Dan zijn er ook andere cholesterolverlagende medicijnen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

  • Galzuurbindende harsen: onderbreken de kringloop van gal, een grondstof voor cholesterol  
  • Fibraten: verlagen vooral het  triglyceridengehalte
  • Nicotinezuurderivaten: remmen de afbraak van vetten en hierdoor de aanmaak van cholesterol
  • Cholesterolabsorptieremmers: remmen de opname van cholesterol in de darmen 

  Nieuwe cholesterolverlagende medicijnen

  Een nieuw soort cholesterolverlagers zijn de PCSK9-remmers. Bijvoorbeeld Evolocumab en Alirocumab. Ze verlagen sterk het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Deze medicijnen moeten met een injectie toegediend worden. Dit gebeurt eens per 2 à 4 weken.

  Het zijn dure medicijnen. Je komt hier alleen voor in aanmerking als andere cholesterolverlagende medicijnen onvoldoende effect hebben. En je een hoog risico op hart- en vaatziekten hebt. Er zijn nog niet veel lang durende onderzoeken naar deze medicijnen gedaan.

  Keuze medicijn

  Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt gestart met het voorschrijven van simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine. Soms hebben zelfs verschillende soorten statines onvoldoende effect. Dan wordt er gekeken naar de andere soorten cholesterolverlagende medicijnen.

  Alles over cholesterol

  Weet jij wat cholesterol precies is? Lees over cholesterolwaarden, het meten en het goed houden van je cholesterol in de complete gids.

  Bekijk de Gids Cholesterol

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)

  Lees meer over cholesterolverlagers

  Medicijnen

  Medicijnen

  Nieuwe medicijnen om het cholesterol te verlagen

  Nieuwe medicijnen om het cholesterol te verlagen