Stoppen met roken

Stoppen met roken is een belangrijke stap naar een gezond hart. Jaarlijks overlijden meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Stoppen heeft altijd zin, dus bekijk de tips en stop vandaag nog.

Voordelen van niet meer roken

Als je niet meer rookt, neemt je risico op hart- en vaatziekten snel af. Na 1 jaar is de kans op een hartinfarct al de helft kleiner. Na 15 jaar heb je evenveel risico als iemand die nooit heeft gerookt Stoppen met roken heeft veel meer voordelen:

• je voelt de beter en fitter
  • je hoest minder
  • je ruikt en proeft beter
  • je krijgt een frissere adem
  • je conditie verbetert
  • je bespaart geld

Tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken kan lastig zijn. Bedenk bijvoorbeeld wat voor jou de moeilijke momenten worden en hoe je afleiding kunt zoeken. Gebruik deze slimme tips:

• maak een plan om te stoppen met roken
  • prik een datum
  • download een stoppen met roken-app
  • gooi alles wat met roken te maken heeft weg
  • toch gerookt? Stop meteen weer!

Download het gratis stoppen met roken-plan. Vul het plan in en word een niet-roker!

Rob

“Diep van binnen weet iedere roker dat er een dag komt dat hij gaat stoppen. Je vreest die dag, maar je verlangt er ook naar.”

Lees mijn verhaal

Hulp bij het stoppen

Vanaf 1 januari 2020 wordt begeleiding bij stoppen met roken vergoed vanuit de zorgverzekering. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Bekijk de mogelijkheden en kies een methode die goed bij je past.

Professionele begeleiding

Stoppers die begeleiding krijgen, hebben meer kans op succes. Dit blijkt uit onderzoek. Er zijn verschillende mogelijkheden:

• online zelfhulpprogramma's
  • telefonische coaching
  • persoonlijke coaching via huisarts, verpleegkundige of gedragstherapeut
  • groepstraining, via de plaatselijke GGD of thuiszorg

Zoek een professionele hulpverlener met ervaring in het intensief begeleiden bij het stoppen met roken.

Het aanbod aan trainingen om te stoppen met roken is groot. Niet alles wordt vergoed. Check van tevoren:

• welke vormen van begeleiding, medicijnen en nicotinevervangers de zorgverzekeraar vergoedt via de basisverzekering. En tot welk maximumbedrag
  • of een verwijzing van de huisarts nodig is
  • of bepaalde kosten onder het eigen risico vallen

Nicotinevervangers

Nicotinevervangers zijn vooral geschikt voor rokers die meer dan 10 sigaretten per dag roken. Nicotinevervangers verminderen het verlangen om te roken. Er zijn pleisters, kauwgom of tabletten.

Via de nicotinepleisters wordt tijdens de dag een gelijke hoeveelheid nicotine afgegeven. De pleisters zijn er in verschillende sterktes. Zo is het mogelijk de hoeveelheid nicotine langzaam af te bouwen. Bij de nicotinezuigtabletten of -kauwgom komt de nicotine binnen via het slijmvlies in de mond. Deze hebben verschillende sterktes. Iemand neemt een tablet of kauwgom als hij of zij trek krijgt in een sigaret. De tabletten of kauwgom moeten langzaam afgebouwd worden.

De voordelen van nicotinevervangers zijn:

• gelijkmatige afgifte van nicotine (geen verslavende pieken)
  • doorbreken van de gewoonte om een sigaret in de mond te stoppen
  • geleidelijk afbouwen van de verslaving

De nadelen zijn:

• er komt toch nicotine binnen
  • er zijn bijwerkingen, zoals huidirritatie of slechte nachtrust

Let op Ben je hart- of vaatpatiënt? Overleg altijd met je huisarts of cardioloog of je nicotinevervangers mag gebruiken.

Medicijnen

Het is ook mogelijk om via de huisarts met medicijnen te stoppen met roken. Het zijn middelen om het verlangen naar nicotine minder te laten worden. De bijwerkingen lijken op ontwenningsverschijnselen. Ze zijn het ergst in de eerste week. Hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid komen het meest voor.

Wil je in oktober stoppen met roken? Doe dan mee aan Stoptober.

> Meer over Stoptober

Meer hulp

Meer informatie of hulp bij het stoppen met roken:

• tips voor stoppen met roken: bel de gratis Stoplijn (werkdagen van 9.00 - 17.00 uur) op 0800 1995 of kijk op ikstopnu.nl
  • algemene informatie over roken: bel de Infolijn Trimbosinstituut op 0900 1995

Lees meer over roken

Alle rookruimtes in horeca verdwijnen

Rookverbod op schoolpleinen in nieuwe schooljaar

Steun Preventieakkoord voor Rookvrije Generatie